Landet Långt Långt Borta blir bok och kan bli en svensk motsvarighet till Harry Potter

3312
Ingånget till Kristallien. Illustration: Familjen Sjökvist.
Annons

Den började som en godnattsaga.

Pappa Jimmy fantiserade tillsammans med barnen fram en historia uppbyggd kring gosedjur och familjens husdjur.

Nu har den vuxit till ett gemensamt familjeprojekt som kan bli någonting riktigt stort. Först och främst en bok till hösten, som kommer att följas av fler.

– Allt bygger på kreativitet, min fascination för sagor och den glädje som jag och barnen känner av att göra det här tillsammans, säger Jimmy Sjökvist.

Han och barnen Nova och Arthur bor tillsammans med Jimmys fru Emma och familjens extrason ”Sebbe” i ett hus intill kyrkan i det lilla samhället Sidensjö i Örnsköldsviks kommun. Intill till naturen, mitt i lugnet men nära till skola, handelsbod, bank och annan service på orten. Inte heller problematiskt långt från Örnsköldsvik.

– Vi stortrivs här och det är också utifrån den miljö vi har här som sagan vuxit fram och tagit större proportioner i mitt medvetande än jag hade kunnat drömma om från början, säger Jimmy och ler.

Landet långt långt borta, som sagan heter, har gått från att vara en godnattsaga till att snart bli en bok – och gränsen för hur den kan utvecklas vet ingen. Inte ens Jimmy själv.

– Vad jag gjort är att ha tecknat ned grundstoryn och sedan låtit den växa.

Och som den växt.

Annons

– Ja, skrattar Jimmy, dels har jag ju min livliga fantasi och en grundmurat intresse för sagor och äventyr. Sedan har jag upptäckt att jag har ganska lätt för att sätta ord på det jag tänker.

Tre andra goda egenskaper hos Jimmy i det här projektet är att han är strukturell, målmedveten och entusiasmerande.

– Jag har skapat en ”värld” där figurer och händelser är noga beskrivna. Den finns hela tiden med mig när jag skapar. Sedan viker jag tid för det här så att jag producerar och kommer framåt i snabbt takt.

Sist men inte minst har han förmågan att få sina barn med på resan.

– Det är barnen som gör teckningarna till allt jag skriver. Sedan bearbetar jag dem i ett program så att bilderna får den form som vi vill ha dem.

Att Landet långt långt borta är mer än en historia för den innersta kretsen inser Jimmy sedan han skapat ett Instagram–konto där han publicerar bilder och tankar om projektet.

– Det fick snabbt över 2 000 följare och nu tickar det på hela tiden. Det är folk från flera olika länder som tar del, delar och sporrar. Vi har också satt upp en Facebook-sida och lagt ut på YouTube som byggt på intresset.

Till hösten kommer en bok. Första del av sagan. För den kommer att bestå av många delar.

– Jag har skrivit drygt 35 000 ord i 14 kapitel och det är ungefär halva innehållet i första boken. Sedan har jag flera till i skallen och löst skissade som också ska bli av.

Boken kommer att tryckas av Ågrenshuset i Bjästa,

Hur stort det kan bli, och vilken potential sagan har, är svårt att säga.

– Jag är ganska krass och jordnära, säger Jimmy, men då jag ser vad vi har fått ihop hittills och jämför med det jag tagit del av i mitt tidigare liv av sagor och äventyr, tror jag faktiskt att det här kan bli något som kan slå både nationell och kanske även internationellt.

Han avslöjar att han har en dröm om att kunna ägna sig åt Landet långt långt borta på heltid inom några år.

– Just nu är det viktigaste att jag och barnen gör en så bra första bok som möjligt och att den kan öppna dörrar och skapa efterfrågan på mer.

Landet långt långt borta är en saga som har drag av det klassiska – Det Onda mot Det Goda – men är ändå inte uppbyggd efter strikt svart och vitt.

– Karaktärerna i den är inte bara onda eller goda utan har individuella drag av både och. Den värld de finns i, eller världar, är heller inte stereotypa.

– Det finns ett mörker i sagan men samtidigt är den hela tiden hoppfull och min tanke är att läsaren både ska bli fängslad av den och se tillvaron ur olika perspektiv. Helt enkelt att lära sig nya saker och utvecklas av att läsa den, säger Jimmy.

Jimmy Sjökvist (t h) med barnen Arthur och Nova.

Hans och barnens projekt k a n vara de första stegen mot en monumental succé.

En serie storsäljande böcker, kanske översatta till andra språk och varför inte filmatiserade? Som Harry Potter och Game of Thrones.

– Ärligt talat, jag tror inte att det är orealistiskt.

— Det är lång, lång väg dit men Landet långt långt borta har ingredienser som kan göra den mycket framgångsrik, säger Jimmy Sjökvist.