Krumelursällskapet bildat i Ådalen – Jan Stenmark är den förste hederskrumeluren

990
Anders Högström (t v) och Olof Wigren. Foto: Anders Malm.
Annons

Krumelurer är en försummad minoritet i samhället. Att vara lite eljest, att sprida glädje och göra gott genom att gå sina egna vägar, är något som alltid bör uppmuntras. 

Därför har Krumelursällskapet bildats i Ådalen.

– Vi vill både hedra människor som förtjänar det och skapa happenings och aktiviteter som vi tycker saknas idag, säger sällskapets ordförande Anders Högström.

Krumelursällskapet, som är partipolitiskt obundet, bildades på Svanö där dess oanständige sekreterare, journalisten och författaren Olof Wigren, bor och verkar.

– Att det skedde här, på samma ö som den legendariske krumeluren Rolf Tourd en gång utropade till republik, känns synnerligen passande, säger Olof.

I Krumelursällskapets stadgar beskrivs åtskilliga exempel på vad som utmärker en krumelur. Detta är några exempel:

Att våga sticka ut när andra kryper in, att om man inte vågar gå över gränsen krypa under den samt att verka mot osunt förnuft.

– En sann krumelur är en världsförbättrare, säger Anders Högström.

Annons

Hur sällskapets verksamhet kommer att gestalta sig, avgörs av vilka av idéer på den ständigt växande listan som känns mest angelägna.

– Men vi kommer alldeles bestämt att särskilt vurma för kultur och i synnerhet musik, som ligger oss varmt om hjärtat. Vi hoppas kunna presentera något ganska häftigt under våren och vi är också öppna för samarbeten med arrangörer, säger Anders Högström.

Olof Wigren tillägger:

– Att ge människor något att bli glada och varma i själen av, är alltid viktigt. Likaså att i alla enkelhet ge dem som berikar oss på det sättet en klapp på axeln.

Krumelursällskapet kommer med ojämna mellanrum att utse hederskrumelurer, både nationella och lokala.

Jan Stenmark, utsedd till förste hederskrumelur av Krumelursällskapet. Foto: Olof Wigren.

Till hederskrumelur nummer ett har utsetts Jan Stenmark, Stockholm. Grafikern och konstnären som med både  teckningar och collage levererat otaliga anledningar till skratt och eftertanke sedan 80-talet.

– Beslutet att välja Jan Stenmark skedde med emfas, säger Anders Högström.

Motiveringen lyder:

”Jan Stenmark personifierar begreppet krumelur. Hans egensinniga, gränslösa, obetalbara underfundighet i ord och bild har varit en källa till både skratt, eftertanke, bryderier och en oherrans massa annat under flera decennier. Jan Stenmark tänker i helt egna banor, fångar känslor som andra förtränger, gör humor av livets svärta och finner poänger i sådant som ingen annan kan leta sig till ens med guide, karta och kompass. Det är ett mästerskap, varken mer eller mindre. Som hederskrumelur nummer ett i Krumelursällskapet är Jan Stenmark lika självklar som att solen går upp varje dag.”

Jan Stenmark fick utmärkelsen i sin ateljé i Liljeholmen härom sistens och låter meddela att han både är svag för ordet krumelur och mycket hedrad över motiveringen.