Krögarparet i Skorped

423
Ellinor Andersson och Bogdan Gheorghe. Foto: Olof Wigren.
Annons

Att göra verklighet av en dröm är det många som vill.

Bogdan Gheorghe och Ellinor Andersson gjorde det. I Skorped.

Sedan mitten av september drivet paret restaurang Stationshuset, mitt i byn.

Nog är den en vacker byggnad. Och nog kan man förstå att Bogdan och Ellinor föll för den.

Men ändå.

Öppna restaurang i Skorped?

– Vi ser det som både en utmaning och en möjlighet att satsa på det vi verkligen vill och kan. Sedan kan vi konstatera att den första tiden sedan vi öppnade varit över förväntan, säger Ellinor.

Bogdan ler och nickar instämmande.

Annons

– Folket i Skorped är underbart. När de varit här och förstod vår seriositet, har de kommit tillbaka och även pratat väl om oss för andra. Det har gjort att vi har gäster från hela kommunen och även Sollefteå och Kramfors, säger Bogdan.

Stationshuset har både luncher och à la carte.

– Under några veckor har det grävts för fiber i området, då har vi haft flera arbetare från det projektet här på lunch varje dag. Annars kan det variera rätt mycket. Ena dagen är det mycket, andra lite, säger Ellinor.

Kvällar och helger är restaurangen ofta välbesökt.

På menyn finns kött, fisk, grönt och så mycket som möjligt är tillagat på lokalproducerade råvaror. Här finns även drycker från Höga Kusten.

– Det vore enkelt att göra allt på billiga råvaror och tjäna mer pengar, men vår filosofi är att det ska vara lokalt, helst ekologiskt och KRAV–märkt, säger Bogdan som är kock med lång erfarenhet av väl ansedda kök i både Sverige och andra länder i Europa.

Ellinor är en mångsidig och rutinerad restaurangmänniska som serverar och tar hand om allt utanför köket.

– Att jobba och bo tillsammans på en så här vacker plats och i ett så fint hus är fantastiskt. Vi älskade det från första stund, säger hon.

Paret fann Stationshuset på Blocket tidigare i år och slog till. Då ville de göra någonting nytt, efter att ha bott och jobbat i Katterjåkk vid Riksgränsen ett par år.

– Vi har fräschat upp en del i lokalerna men kommer att göra mer allt eftersom.

Andra vågen av covid–19–pandemin slår hårt mot restaurangnäringen, men Bogdan och Ellinor ska kämpa för att klara sig genom vintern.

– Sedan hoppas vi att det ska bli en fin vår och sommar för oss.

Höga Kusten hade många besökare i somras och det är vad krögarna i Skorped önskar sig även 2021.

– Vi kom ju hit när semesterperioden var över men vi tror att många besökare, och även fler invånare i vår egen och närliggande kommuner, ska vara intresserade av att komma till oss och samtidigt se och uppleva den här delen av Höga Kusten. Vi har en fantastisk natur och mycket att göra också i inlandet och det finns potential för besöksnäringen att öka här, säger Ellinor.

Det finns planer på att hitta samarbeten med andra företag i Skorpedstrakten.

– Vi är bara i början av något som kan bli riktigt, riktigt spännande, säger Bogdan Gheorghe.