Kramforskillen Tomas Thorsbrink basar nu över ekonomin och domarna i HockeyAllsvenskan

2220
Tomas Thorsbrink. Foto: Privat.
Annons

Svensk hockey behöver fler domare.

Det konstaterar Tomas Thorsbrink, domar- och ekonomichef för Hockeyallsvenskan.

– Vi behöver en bredare rekryteringsbas i framtiden, säger han.

Tomas Thorsbrink spelade både hockey och fotboll i Kramfors-Alliansen när han var yngre. 1987 valde han att satsa på att bli hockeydomare och nådde så småningom HockeyAllsvenskan.

För elva år sedan slutade han döma och är numera både domarchef och ekonomichef för HockeyAllsvenskan. Tidigare var han domarchef på Svenska Hockeyförbundet.

Beskriv din vardag, Tomas.

– Förutom att ha koll på ligabolagets ekonomi ägnar jag min arbetstid åt att utveckla våra domare. Jag är ute mycket runt om i landet och ser hockey live. Totalt blir det uppemot 100 matcher per säsong.

– Jag arbetar även som internationell domarsupervisor för IIHF vilket innebär att jag får resa runt i världen och utveckla domare på olika turneringar.

Hur mycket skiljer sig det här jobbet från det på Svenska Ishockeyförbundet?

Annons

– Gruppen domare som jag arbetar mot är betydligt färre vilket gör att utvecklingen sker mer individuellt. På HockeyAllsvenskan ansvarar jag även för ekonomin vilket inte ingick i arbetsuppgifterna på Svenska Ishockeyförbundet.

Hur vill du beskriva situationen för domarna i svensk elithockey? Kommer det fram tillräckligt många? 

– Vi behöver en bredare rekryteringsbas i framtiden. Fler ungdomsdomare måste fortsätta att döma betydligt längre. Vi måste även fånga upp tjejer och killar som slutar spelar ishockey att vilja ta steget att bli domare.

Om vi tittar på Ångermanland, finns det god eller bristfällig återväxt på domare här? 

– Det finns många bra domare som kommit från Ångermanland och det finns ett antal intressanta namn som vi har hålla koll på just nu. Vilket vill jag däremot inte offentliggöra.

Hur ofta är du i Kramfors numera?


– Varje sommar är jag några veckor i Omne, Höga Kusten, där mina föräldrar har sitt sommarhus. Kramfors och Höga Kusten är mitt ställe för återhämtning, träning och vila.

Vilka minnen har du med dig från uppväxten i Kramfors?


– Många, men framförallt alla kompisar och alla trevliga människor. Då min mamma och pappa hade Tolles Grill började jag redan som 14-åring att jobba i gatuköket. Via detta jobb träffade jag många roliga och intressanta människor. Ett annat minne jag har är att allt var så nära att man kunde cykla till det. Nu när jag pendlar mellan Uppsala och Stockholm kan jag ibland sakna närheten till allt.

Några personer du hållit kontakt med genom åren?


– Barndomsvänner som tyvärr inte bor kvar i Kramfors har jag mycket kontakt med. Sen har jag två kusiner (Patrik och Lena) som bor i Kramfors.

Vad behövs för att bli en bra hockeydomare?


– Vilja, intresse, tålamod, passion och hårt arbete.

Hur gör man om man vill börja döma?


– Kontakta din förening så att du kan gå en ungdomsdomarkurs. Du kan även besöka hockeydomare.se där du kan fylla i en intresseanmälan om att börja döma ishockey.