Kramfors IP är öppen både för föreningsverksamhet och spontanidrott

967
Kramfors IP. Foto: Uhlinmeda.
Annons

Planen avstängd. Låsta entrédörrar. Hur ofta har du inte gått förbi en idrottsplats och sett det? Men så är det inte på Kramfors IP, som dessutom ligger nästan mitt i stan. Den inbjuder till spontanidrott.

Upprustningen av nya Kramfors IP har gett många positiva effekter.

Anläggningen, som nyinvigdes hösten 2014, har bland annat bidragit till mer spontanidrott och både fler och större evenemang.

– Vi har även planer på att utveckla området kring IP ännu mer, säger Patrik Asplund, fritidschef på Kramfors kommun.

Nya löparbanor.

Ny läktare.

Konstgräsmatta.

Och belysning.

Annons

Nya IP – anläggningen hade sin första invigning 1936 – fick en rejäl kvalitetshöjning för fyra år sedan.

Att den sedan ligger bara några stenkast från stadskärnan, och nära flera skolor, gör den idealisk för bred verksamhet.

– Placeringen är optimal. Det är nära till många invånare, till boendemöjligheter och till centrum. Det gör att nyttjandegraden blir hög, säger Patrik.

Kramfors–Alliansen har stor fotbollsverksamhet på IP men även skolan använder sig av den och det finns även förhoppningar om att den insomnade friidrotten ska väckas till liv.

– I samband med ett integrationsprojekt har IP utnyttjats för träning och aktiviteter för nyanlända.

– Som flest har de varit 40 personer på dessa träffar. Det kan så småningom kanske leda till ännu mer organiserad träning.

Men mest gläds Patrik Asplund åt att den spontana leken och idrottsutövandet har ökat markant sedan 2014.

– Jag ser ofta barn och ungdomar som går direkt från skolan till IP på eftermiddagarna och när alla träningar är slut på kvällarna samlas det nya grupper på planen och löparbanorna. Det är oerhört roligt.

IP är, i motsats till flera andra idrottsanläggningar runtom i landet, tillgänglig för allmänheten även när den inte används för organiserad föreningsverksamhet.

– Det är en självklarhet i Kramfors och det var också en grundförutsättning när IP rustades upp för tre år sedan, säger Patrik Asplund och avslöjar:

– Jag tror att det finns goda förutsättningar att ordna ännu fler arrangemang i framtiden genom att marknadsföra tennishallen bättre. De tider då den inte används för tennis kan den exempelvis användas för mässor och musikevenemang, säger Patrik Asplund.

I slutet av april användes Tennishallen som mässhall för Höga Kusten Företagsmässa.