Konstfotografen Lisalove Bäckman: ”Mitt skapande kan vara gränslöst”

1022
Lisalove Bäckman. Foto: Lisalove Bäckman.
Annons

Hur ger man en bild av en kvinna som tar nya bilder på sig själv hela tiden? Och en bild sägs säga mer än tusen ord.

Man gör helt enkelt ett försök. 

Möt konstfotografen Lisalove Bäckman.

2015 blev hon Årets Fotograf på Kamera & Bilds Grand Prix och hennes bilder har även hängt på Fotografiska i Stockholm.

Med tanke på vilken uppmärksamhet hennes bilder gett, är det lätt att tro att Lisalove jobbat professionellt med fotografering länge.

Det är fel.

– Jag började uttrycka mig med hjälp av foto och bildbehandling mer fokuserat för fyra år sedan, säger hon. Men jag har haft kamera sedan jag var sju år. Den första var en rosa Minolta, skrattar hon.

Det var hennes farfar Albin Bäckman som tände gnistan att börja fotografera och hennes första modeller var hennes kaniner. Idag är det hon själv som är motiv i alla hennes bilder. Bilder som sticker ut, som är lika mystiska som fängslande. Bilder som förmedlar en mängd olika känslor och bidrar till att skapa stor nyfikenhet på kvinnan med de många olika skepnaderna.

Annons

– Jag har sedan barnsben tyckt om att klä ut mig och spela teater trots att jag alltid varit blyg och aldrig velat synas eller ta plats.

– Genom mina självporträtt får jag utlopp för infall och skapande som kan vara gränslöst och det modet kan jag nog tacka min trygghet för, förklarar hon.

Miljöerna hon använder sig av är lika varierande som hennes uttryckssätt.

Gatan, hemmet, skogen, trädgården.

– Idéerna styr. De kan komma när som helst. Vid havet, på loppis, i ICA–butiken.

– Men jag försöker ofta komponera bilder som ska lämna mycket till betraktaren att tänka till om. Och eftersom jag ser det här som någonting ganska kravlöst och lekfullt mer än ett jobb eller ett kall, finns lusten och kreativiteten med hela tiden. Ibland planerar jag en bild länge, ibland sker den genom ett infall.

När den är tagen, är det i Photoshop – ett  bildbehandlingsprogram – som den sista resan till ett slutligt resultat sker.

– Det kan ta alltifrån några timmar till flera dagar innan jag är nöjd.

Tålamod är en fördel.

Det har Lisalove.

Hennes lugn och hennes metodiska sida var också stora tillgångar under de fem år som hon spelade poker på heltid.

– Jag hade det som jobb mellan 2004 och 2009. Jag hade egentligen tänkt bli dietist men när jag insåg att jag hade bra egenskaper för att lyckas i poker, skippade jag studierna.

Nätspelet har fortsatt att vara en stor del av hennes vardag.

– När jag slutade som pokerproffs blev jag webbredaktör för olika casinosajter. Jag sköter uppdateringar, skriver en del och designar. Sköter även lite kundtjänsthantering.

– Med det som bas har fotograferandet fått komma in successivt och utan att jag känt någon ekonomisk stress, säger Lisalove.

För fyra år sedan hade hon utställning under Kulturnatta i Umeå. Hon har ställt upp i olika fototävlingar och vunnit priser.

– Att jag fick hänga 14 av mina bilder på Fotografiska Höstsalong i fjol var stort. Det är det enskilt största som jag varit med om hittills inom foto.

Lisalove är född och uppvuxen i Skellefteå, flyttade på grund av studier till först Umeå och därefter till Stockholm.

– Sedan återvände jag norrut. Först Umeå och sedan våren 2016 är jag tillbaka i Skellefteå. Härifrån sköter jag min konsultverksamhet inom webbkommunikation på distans och utvecklar mitt fotograferande parallellt med det.

– Vart det tar vägen får jag se. Jag är inte så bra på det är med att styra mot mål utan håller mig ganska ofta i nuet och låter det som sker ske. Det viktigaste är att jag alltid utgår ifrån kreativitet och inte låser mig i skapandet på något sätt.

Intresset för Lisalove och hennes bilder har byggts upp via sociala medier och att dem som sett vad hon gör pratat med andra om det.

– Det har inte varit fråga om någon marknadsföring från min sida utan det har växt av sig självt.

Hon plåtade analogt ända fram till 2009. Det kreativa fotandet fick en konstnärlig kick 2013 och 2014 när hon började upptäcka Photoshop.

– Många av mina bilder kan nog vara ganska mörka men ofta är de tvetydiga och kan i sitt mörker även förmedla någonting vackert.

Och när hon inte jobbar eller ägnar sig åt sitt konstnärliga skapande?

– Då vistas jag ofta ute i naturen. Jag älskar att springa längs älven. Det var mycket för naturen i Skellefteå som jag återvände hit.

– Sedan gillar jag att laga mat, att experimentera med smaker och råvaror.

Även i köket får Lisalove alltså utlopp för sin fantasifullhet.