Klas och Sanna flyttade med barnen från stan till landet – Östanö är deras nya hem

2713
Klas och Sanna Norberg med barnen Sixten, Vidar och Ebbe utanför deras hem i Östanö, Norabygden. Foto: Bo Wikman.
Annons

Familjen Norberg – Klas, Sanna och barnen Sixten, Vidar och Ebbe – är Norabygdens nyaste invånare. De valde ett boende på landet, i Östanö, i stället för att bo kvar i Härnösand.

– Både jag och Sanna är lantisar. Vi och pojkarna får livskvalitet här i Norabygden och jag tror inte att vi kommer att sakna någonting av det vi hade i stan. Däremot är vi tacksamma för det vi har i vår nya vardag, säger Klas.

Han är född och uppvuxen i bygden.

– Mitt föräldrahem är i Frök. Det ligger bara en kort bit från det hus vi nyss flyttade in i.

Senast han var bokförd i Norabygden var 2005, innan han började studera i Göteborg och sedan bosatte sig i Härnösand 2009.

Hans fru Sanna är från Häggdånger. Också den byn ligger på landet.

– Inte för att vi otrivts ett dugg i Härnösand. Vi har bott i ett trevligt villaområde. Men den här miljön är den vi älskar. Rofyllt, vacker natur och ändå centralt.

Klas Norberg. Foto: Bo Wikman.

Klas, som är musiklärare och frilansande musiker, kommer nu att ha närmare till de flesta av sina uppdrag.

Annons

– Jag har mycket jobb i Kramfors, Sollefteå, Örnsköldsvik, södra Västerbotten och Jämtland. Dit blir det kortare resor nu.

Sanna är förvisso kantor i Härnösands pastorat, men…

– … jag kommer att kunna jobba en hel del hemifrån och sedan är det faktiskt bara 30 minuter, enkel resa, mellan Östanö och Härnösand. Vi har endast fyra kilometer från bostaden ut till E4:an, säger hon.

I kantorsuppdraget ingår även ansvaret för barn– och ungdomskörerna i pastoratet. Sanna startade upp körprojektet Soul Children för tre år sedan.

Sanna Norberg. Foto: Bo Wikman.

Att musiken präglar mycket av tillvaron hos Norbergs i Östanö är det ingen tvekan om. Men med tre barn, tre grabbar, mellan ett och fem år handlar det också mycket om lek och lärande. Och fotboll.

– Äldsta grabben Sixten är med i knattefotbollen i Hol. Det är cirka tjugo pojkar och flickor som är med där och det är jäkligt roligt, säger Klas.

Barnfamiljerna är relativt många i bygden. För Klas och Sanna vore det en dröm som gick i uppfyllelse om låg– och mellanstadiet öppnade i Torrom igen.

– Det är ju ändå en rätt fräsch skola för att vara i den här kommunen och gymnastiksalen rustades upp med hjälp av sponsorer för inte alls så länge sedan. Jag är ju ingen politiker och vet inte hur man resonerar kring upptagningsområden och så. Men nu när det är fullt till bristningsgränsen på Högakustenskolan i Herrskog kanske det vore en idé framöver att se om inte Torromsskolan kunde användas igen?

– Jag vet att föreningsfolk i bygden jobbar för det, liksom för att kunna göra spännande saker i Församlingsgården. Det finns en framtidstro i Norabygden som är härlig, säger Klas Norberg.

Han och hans familj är i sin tur stora inspiratörer för andra unga familjer som funderar på att byta stan mot ett liv på landet. Och de vet om dem som är sugna på att följa deras exempel. Att flytta till Norabygden.

Granne till Klas, Sanna och barnen är Klas bror Jesper med familj.

– Och det finns flera andra barnfamiljer som vi känner och umgås med, säger Sanna.

Numera går det också att jobba hemifrån i Norabygden på ett helt annat sätt än tidigare.

– Fiberutbyggnaden som skedde här för några år sedan gör, att vi har snabbare internet nu än vi hade i Härnösand.

– Under våren, sedan covid–19 slog till, har jag kört digital allsång via ABF varje fredag. Den har jag sänt från Östanö, berättar Klas.

Inflyttningsbestyr. Foto: Bo Wikman.

I sommar ska han och Sanna göra sig ordentligt hemmastadda i sitt nya hem och få klart det sista som ska snickras och fixas.

– Min pappa har varit ovärderlig i arbetet med att renovera vårt hus, säger Klas.

Sanna flikar in:

– Det har varit en intensiv vår i och med flytten men nu ser vi fram emot att få bo in oss.

En intressant detalj med deras hem är att fastigheten består av flera hus. Ett av dem, ett vitt hus ett tjugotal meter från bostaden, var under Klas och brorsan Jespers uppväxt ett hantverkshus som deras mamma var engagerad i.

– Det kallades då för Varjehanda. Det vore coolt att hitta på något med det huset framöver, säger Klas.