Klädhängaren i Ullånger – en E4:a-klassiker

2977
F d Sandströms klädvaruhus i Ullånger, med den klassiska klädhängaren. Foto: Olof Wigren.
Annons

E4:an genom Höga Kusten är en av landets vackraste vägsträckor.

Den som färdas över Högakustenbron norrut eller kommer från Örnsköldsvik, når toppen av Skuleskogen och ser vyn mot Skulebergets omisskännliga silhuett kan inte undgås att förföras.

Mitt emellan dessa båda vackra platser finns också en riktig klassiker: Klädhängaren i Ullånger. Rekordgalgen som ingen kan missa.

Dockstabaren nämns i Ted Ströms låt ”Vintersaga”, som både Monica Törnell och Jerry Williams haft stor framgång med.

Men Klädhängaren är ännu mer legendarisk för E4-resenärerna.

Den är i samma klass som Jofa-hjälmen på den gamla hockeyfabriken i Malung, pinnstolen, skidparet och bandyklubban i jätteformat i Edsbyn och den gigantiska osthyveln vid Ånäset.

Klädhängaren på taket till f d Sandströms Klädvaruhus finns omnämnd i Guinness Rekordbok som den största i världen, med sina cirka elva meter mellan vingspetsarna.

Det var varuhusets ägare ”Peppe” Sandström som lät tillverka den i slutet av 60-talet.

Annons

Enligt våra uppgifter gjordes den faktiskt på Dockstavarvet och förseddes ursprungligen med ett lager av bladguld och kompletterades med neonbelysning som gjordes att den syntes väl, dag som natt.

När den var ny, och långt därefter, var den en stor turistattraktion i sig. En enastående effektiv reklampelare för det varuhus som ”Peppe” drev med framgång och som lockade kunder från långt utanför landskapets gränser vilket starkt bidrog till att Ullånger kom att kallas ett köpcentrum mellan städerna.

Otaliga är de människor som under åren svängt av E4:an för att handla och passa på att ta ett fotografi av klädhängaren på taket.

Numera är Sandströms Klädvaruhus sedan länge stängt och ”Peppe” har inte velat ha någon verksamhet i den fastighet där han också har sin bostad.

Men klädhängaren finns kvar och fascinerar fortfarande bilisterna som åker förbi eller in till Ullånger.