Katarina Östholm utsedd till Prima Donna #1 av Krumelursällskapet

533
Katarina Östholm mottar utmärkelsen Prima Donna och en burk Ulvöns PrimaDonnor av Krumelursällskapets ordförande Anders Högström. Foto: Olof Wigren.
Annons

Krumelursällskapet har utsett MittMedia–journalisten och tidningskrönikören Katarina Östholm i Offer, Undrom, till den första Prima Donnan.

I motiveringen anges bland annat att hon i sina texter sätter fokus på ” frågeställningar som är avgörande för att det som är Norrland – bortom de större kuststäderna – ska kunna överleva och utvecklas.”

Förutom krumelurer vill Krumelursällskapet lyfta fram kvinnor som sticker ut och vågar ta sig ton, bland annat mot de krafter som utarmar livet utanför metropolerna.

– Vi har valt att kalla den här utmärkelsen för Prima Donna. Prima står för både förträfflig och äkta och det är vad våra prima donnor kommer att ha gemensamt, säger Krumelursällskapets ordförande Anders Högström.

Katarina Östholm utsågs till Krumelursällskapets första Prima Donna under tisdagskvällen.

Detta med motiveringen:

”Katarina Östholm är en journalist och tidningskrönikör med båda fötterna stadigt förankrade i landsbygdsmyllan.
Med skärpa och utifrån egna erfarenheter pekar hon på skevheter och orättvisor som drabbar människorna i glesbygden och lyfter fram frågeställningar som är avgörande för att det som är Norrland – bortom de större kuststäderna – ska kunna överleva och utvecklas.
Hon är tillika en god stilist och besjälad av att göra skillnad. Katarina Östholm vågar sticka ut när andra kryper in och inspirerar medborgare till mod och bångstyrighet.

Sammantaget gör det henne till en Prima Donna och den förste att få denna utmärkelse av Krumelursällskapet.”

Annons

En överraskad Katarina Östholm kommenterar:

– Vad kan vara mer hedrande än att få bli Krumelursällskapets första Prima Donna? Jag känner mig glad och inte så lite rörd – det är en uppskattning som både inspirerar och stärker!

Eftersom Krumelursällskapet – som bildades på Svanö i Ådalen tidigare i år – även vurmar för surströmming, fick Katarina Östholm även en exklusiv sort av den norrländska delikatessen. Nämligen en burk Ulvöns PrimaDonnor som produceras av egenföretagaren Agnetha Ahlenius Madsen i Örnsköldsvik.

Katarina Östholm är den tredje mottagaren av en utmärkelse från Krumelursällskapet. Tidigare i år har grafikern Jan Stenmark, Stockholm, och komikern/artisten Ronny Eriksson, Piteå, utsetts till hederskrumelurer.