Jörgens julskiva ger intäkter till Nyadals intresseförening

273
Jörgen Red West Westman. Foto: Roine Lundström/roinefoto.se
Annons

Jörgen Westman, frontfigur i Psychotic Youth och soloartist under namnet Red West, flyttade från Nyadal för 33 år sedan. Men relationen till orten är fortfarande stark. Så stark att han skänkt sitt julalbum, med 50–talslåtar, till Hotell Höga Kusten och Hotell Björkudden.

– Alla intäkter från julskivan går också till Nyadals intresseförening, säger Jörgen.

Det var 1987 som Jörgen Westman lämnade Nyadal och Ådalen för Göteborg. Då hade han redan varit med om att få rejäl fart på Psychotic Youth och gjort några riktigt bejublade spelningar på hemmaplan.

Ur Nya Norrland 1999.
Ur Västernorrlands Allehanda 1991.

– Det var fantastiskt roliga år och våra skivor sålde bra i flera länder, även så långt borta som i Japan, säger Jörgen.

Bandet hade ett uppehåll under en period men har återförenats och så sent som i år släpptes tre album – både fysiskt och på Spotify.

Du kan lyssna på ett av dem här:

https://open.spotify.com/album/1nYM2aNJRCxlKJ1soPqF0e

– Under normala omständigheter gör vi spelningar regelbundet, men nu under Coronapandenim ligger den delen nere precis som för alla andra band, säger Jörgen.

Annons

Men det var inte med Psychotic Youth som han 2015 gav ut sitt julalbum med egna låtar i 50–talsstil, utan under artistnamnet Red West.

– Det fick bra recensioner, säger han.

Här är en av flera musikvideos från det albumet som finns på YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=_ddoPUjl3GM

Eftersom Jörgen fortfarande har starka band till Nyadal – ”min pappa bor kvar där och jag åker upp minst tre gånger om året” – kändes det naturligt att både ge julalbumet till de två hotellen i byn och att donera intäkterna från det till Nyadals intresseförening.

– Intresseföreningen har gjort ett fantastiskt jobb under många år för att hålla byn vid liv. Deras ideella arbete, bland annat vid det gamla färjeläget, imponerar på mig.

– Därför känns det bra att kunna stötta dem på det här sättet, säger Jörgen Westman.

Julskivan från 2015.