”Jag har gott hopp om att Burmans Musik ska kunna leva vidare”

3546
Foto: Olof Wigren.
Annons

– Jag har gott hopp om att Burmans Musik ska kunna leva vidare.

Det säger Stefan Nilsson i Umeå, ägare av landets äldsta skivbutik som hotas av konkurs. 

För en kort tid sedan blev det känt att Burmans dras med stora skatteskulder.

Läget är prekärt.

– Men sedan det blev offentligt, har jag fått så mycket stöd från olika håll. Det har startats insamlingar och det görs en stödkonsert. Jag har verkligen fått känna på vad riktig vänskap betyder, säger Stefan Nilsson.

Det diskuteras samarbeten från kulturhåll och intresset för att Burmans ska fortsätta att finnas kvar är stort.

Stefan Nilsson. Foto: Olof Wigren.

– Jag ska till tinget på måndag och då torde det avgöras hur det går. Men jag hoppas att allt det positiva som skett och sker, plus det faktum att jag haft väldigt många kunder den senaste tiden, sammantaget ska innebära en lösning som är positiv.

– Min tro och förhoppning är att det ska kunna ordna sig, förklarar Stefan Nilsson.

Annons

Det var den 15 februari 1999 som han blev han ägare av den lilla butiken mitt i stan.

Burmans startades 1949 av Svante Burman, som drev verksamheten länge.

Den första tidningsannonsen och gamla skivor från den tiden finns bevarade i butiken.

1965 började Stanley Teglund att jobba för Svante.

Stanley övertog sedan rörelsen innan Stefan – först med en kompanjon, sedan helt ensam – blev butiksägare.

– Jag har alltid älskat musik. Utan musik, inget vettigt liv, säger Stefan. Jag hängde ju här mycket och att en dag få driva Burmans själv, det var som en ouppnåelig dröm innan det så småningom blev möjligt.

Han tillägger:

– Det här är inte bara är en skivbutik. För många är den också en mötesplats och en plats dit du kommer in, surrar skit ett tag och kanske mår lite bättre.

Idag på eftermiddagen när jag besökte Burmans – för vilken gång i ordningen är omöjligt att säga –, var det gott om folk i butiken och flera personer kom in för att önska Stefan Nilsson lycka till med allt.

– All omtanke från folk gör mig varm, säger han.

Foto: Olof Wigren.