Inga-Britt Sparring är både personlig och imponerande mångfacetterad på Kramfors konsthall

670
Återbrukskonst signerad I-B Sparring. Foto: Olof Wigren.
Annons

Det spelar ingen roll om det handlar om tekniker eller material. Inga-Britt Sparring låter sig aldrig begränsas utan rör sig ledigt och fantasifullt mellan dem, när infall, intryck, känslor och minnen ska ut.

Nu och fram till 6 september ställer svanökonstnärinnan ut sin konst på Kramfors konsthall (Biblioteket) och det är en djupt personlig kvinna som kommunicerar med sin publik.

”Det här är nästan som ett Sommar i P1-program” förklarade hon på vernissagen i lördags.

Inga-Britt Sparring. Foto: Olof Wigren.
Lördagens vernissage lockade många till Kramfors konsthall. Foto: Olof Wigren.

Utställningen heter ”Själbiografi” och speglar hennes liv och konstnärskap i stort som smått, från uppväxten till nuet.

Här finns också sådant som sätter fingret på människans oförsiktiga hantering av miljön. I-B, som hon kallas av de flesta, är starkt oroad av vår påverkan på Jorden och visar det med all önskvärd tydlighet med ett akvarie där en träfisk till synes simmar i ett hav vars botten täcks av plast och annat skräp.

Foto: Olof Wigren.

”Först hade jag tänkt förvandla hela konsthallen till ett stort hav men det fick stanna vid det här” säger hon.

Foto: Olof Wigren.

Foto, måleri, skulpturer och grafik varvas i ”Själbiografi” och i ett hörn av lokalen har I-B inrättat en hörna inredd som vore den en del av hennes eget hem.

Lekfullhet och underfundighet samsas med skärpa och mörker och allting blir som att röra sig fritt i konstnärinnans egna tankar, i hennes inre vardagsrum, där du lätt förlorar dig för en stund.

Annons
Foto: Olof Wigren.
Foto: Olof Wigren.

Fascinerande är också hennes sätt att arbeta med sådant som skulle ha slängts i soporna, men som i hennes händer blir till fantasifull återbrukskonst. Plastkorkar, tandborsthuvuden, plastskedar och äggkartonger blir till masker och framtidsdjur.

Gå och upplev Inga-Britt Sparrings värld på Kramfors konsthall!

Den liknar ingenting annat som du sett där.

Och all heder åt Kramfors Konstförening som bjudit in en av Ådalens mest färgstarka och egensinniga konstnärer att möta en bred publik.

Foto: Olof Wigren.