Ideella krafter och hängivenhet driver Radio Nolaskogs

616
Annons

Den må vara en liten, ideell radiostation i Örnsköldsvik. Långt ifrån huvudstaden och Sveriges Radio–huset på Gärdet.

Men när Radio Nolaskogs startade sitt eget Sommar för några år sedan, sa SR ifrån. Namnet fick bytas till Semesterpratarna.

Tommy Dickens är en av de ideella och hängivna krafterna bakom Radio Nolaskogs och tycker att historien om hur SR grep in när närradiostationen gjorde en lokal variant på radioklassikern Sommar, är lite intressant.

– Om inte annat för att vi fick uppmärksamhet från oväntat håll. Det var kul att Sveriges Radio kände flåset i nacken från lilla Örnsköldsvik, ler han.

Radio Nolaskogs drivs i nuvarande form – med hjälp av medlemsavgifter och stöd från sponsorer­ – sedan 2012 av en förening där Robert Rungstad är ordförande och Tommy Dickens vice ordförande.

– Förr fanns bara kyrkliga föreningar i Radio Övik som ansvarade för närradion i Örnsköldsvik. Vi ville få in mer av kultur och samhällsfrågor i närradion.

– Semesterpratarna, som sänds varje dag under juli och liksom alla andra program kan lyssnas på i efterhand som podd, är vårt mest populära program.

Tommy Dickens, en av eldsjälarna bakom Radio Nolaskogs. Foto: Olof Wigren.

Alla semesterpratare bor i eller har koppling till Nolaskogs. Det är föreningen som bjuder in de personer de tycker är spännande, till att göra program.

Annons

– Men vi har ett ganska brett utbud och gemensamt för alla som gör program för vår kanal är att det sker utan ersättning. Föreningar och andra intresserade får medverka till självkostnadspris, säger Tommy.

Tänkvärt, Musiksnack, blues från Perdido och debattprogram om sjukhuset finns på den långa listan av program som producerats och alltjämt produceras.

Sedan årsskiftet har Radio Övik med alla kyrkliga föreningar lagt ner sina radioverksamheter.

– Men vi i Radio Nolaskogs bestämde oss för att fortsätta, trots att vi inte längre hade ekonomiska möjligheter längre att sända. Och vi tror att just Semesterpratarna har blivit något av en institution i Örnsköldsvik.

Lösningen blev ett avtalen med den kommersiella kanalen Pop&Rock som tagit över frekvenserna.

– De sänder våra semesterprat två gånger om dagen under juli månad.

Under vår– och hösttermin lägger föreningen ut alla sina program på sin hemsida www.radionolaskogs.se för avlyssning. Det blir två nya program vare vecka som annonseras i lokalpressen.

– Idag väljer nog de flesta att lyssna på radioprogram i efterhand och inte direkt när de sänds. Det gör också att inspelade program inte har någon begränsad livstid, förklarar Tommy Dickens.

Hittills har Radio Nolaskogs över 500 program som kan avlyssnas när som helst.

FOTNOT: Detta reportage har även varit publicerat i tidningen Nordsverige.