I Docksta ökar befolkningen – orten mot strömmen i Kramfors kommun

4929
Foto: Olof Wigren.
Annons

Kramfors är en av många glesbygdskommuner med sjunkande befolkningsunderlag.

Mellan år 2000 och 2018 har kommunen tappat nästan 3 000 invånare.

Men det område där minskningen är som lägst och där befolkningen faktiskt ö k a t de senaste åren, är Docksta.

Vid millennieskiftet bodde det 912 invånare i Vibyggerå församling.

Det gick lite upp och ned några år men 2009 började befolkningskurvan gå nedåt och frånsett ett år, 2014, har den fortsatt att göra det.

Fram till 2016.

Sedan har den vänt uppåt.

– Det finns ett härligt go och en framtidsanda i Docksta som märks tydligt, säger Hans–Erik ”Hacke” Näslund, ordförande i Docksta BTK AB och en av dem som bildade den legendariska bordtennisklubben på orten 1963.

Annons
”Hacke” Näslund. Foto: Olof Wigren.

Docksta BTK har både startat verksamheter, räddat verksamheter och utgjort mycket av det som förknippats med handlingskraft, trygghet och utvecklingen i kommunens sydligaste del.

Klubben räddade skofabriken på 90–talet, har investerat i fastigheter, köpte Dockstaskolan från kommunen som nu drivs som friskola och arrangerade i 34 år Skulefestivalen. Bland annat.

– Vi har gjort allt att med Dockstas bästa för våra ögon och ibland kanske framstått som lite okonventionella och även kontroversiella, men sett i backspegeln har det gått ganska bra, ler ”Hacke”.

Sedan några år tillbaka har man dock avyttrat en hel del av det som funnits under klubbens paraply.

– En idrottsklubb ska inte vara affärsutvecklare. Vi gick in där det behövdes för att motverka avveckling, men för att saker och ting ska lyfta och generera mer jobb och intäkter behövs det drivna entreprenörer.

Därför såldes Rövarbyn och Labyrinten till Jerry Engström, som skapat FriluftsByn. Och en annan entreprenör, Fredric Wedin, köpte Skule Naturscen och de hyreshus som han nu gjort om till Dockstabo.

Fredric Wedin. Foto: Olof Wigren.

– Alla 52 lägenheter är uthyrda idag. Så var det verkligen inte när jag vi tog över. Vi fräschade upp alla tomma lägenheter och satsade även en hel pengar på marknadsföring. Men det är inte svårt att satsa när man tror på orten och såväl hjärtat som hjärnan skriker KÖR! i kör, säger Fredric som även öppnat Skule Havscamping vid Veåsand.

– Jag tror på Docksta, på utvecklingsmöjligheterna och potentialen både för orten som sådan och för besöksnäringen här. Hittills har inget fått mig att ändra uppfattning om det.

Fredric Wedin talar varmt om dockstaborna.

– Folket i den här trakten präglas av att vara öppna för nya möjligheter och är väldigt positiva till förändringar. Det är min uppfattning.

– När man kommer med en idé möts man ofta av tummen upp och en vilja att stötta. Det ger en fantastiskt inspirerande miljö för en entreprenör.

Han berömmer också Docksta BTK, för att de sålt verksamheter som varit deras skötebarn.

– För det krävs både mod och vidsynthet. Det finns alltför många trista exempel på hur utvecklingen stannat upp för att någon inte velat lämna över till någon som kan ta över och växla upp. För det är alltid enklare att öka hastigheten på ett hjul som redan snurrar än att börja från noll.

”Hacke” Näslund blir glad av att höra det.

– Det är så vi resonerat och det är roligt att det blivit som vi hoppades.

Att Dockstavarvet också går mycket bra är en annan bidragande faktor till att Docksta är en ort på uppgång.

– Sedan är det många som ser fördelarna med att bo nära havet, billigt och med livskvalitet och ha korta pendlingsavstånd till jobb i till exempel Örnsköldsvik och Kramfors, säger ”Hacke”.

Docksta är orten som går mot strömmen i Kramfors kommun – och det finns ingenting negativt med det.

Bara framtidstro.

Foto: Olof Wigren.

FOTNOT: Detta reportage har även varit publicerat i tidningen Nordsverige.