Höstdagen 1980 då Nordingrå SK gav ”Sehlbergs gäng däng”

370
Nordvallen i Mjällom. Foto: Olof Wigren.
Annons

Senhöst 1980. En lördag. Kallt och blött.

Men över 250 personer har sökt sig till Nordvallen i Mjällom för att se seriefinalen i fotbollens division VI norra, den mellan Nordingrå SK och Docksta BTK.

Matchen var i praktiken avgjord redan efter 23 minuter.

Då ledde Nordingrå med 3-0, vilket också blev slutresultatet.

Docksta BTK tränades av rutinerade Anders Sehlberg som också ledde laget på planen. Det var därför som en av hejaramsorna från Nordingrå-klacken löd:

”Sehlbergs gäng, ska ha däng!”

Och så blev det alltså.

Till inte så lite beroende på att Dockstas målvakt Billy Sandin hade en av sina sämre dagar mellan stolparna medans Nordingrås Lasse Viberg var i storform och gjorde flera avgörande räddningar.

Annons

Men Nordingrå var överlag bättre.

Urban Nyhlén var suverän som libero, Bengt-Olof Westman slet stort på mittfältet och påpasslige forwarden Ulf Öberg gjorde två av de tre målen. Det första efter bara två minuters spel.

Nordingrå tränades av Rauno Juustovaara och två av hans bröder, Ari och Jari, fanns på planen.

– Vi fick matchen så som vi ville ha den, det vill säga vi kunde neutralisera Anders Sahlberg ganska lätt, sa Rauno till Västernorrlands Allehanda efter segern.

För Docksta BTK var förlusten mot Nordingrå dubbelt bitter. Året innan hade laget förlorat en annan seriefinal, mot Gideå.

– Då var jag på plats men denna gång var jag hemma och fick vänta till dess att lagledaren Janne Sundström ringde och sa att vi förlorat igen.

– Det var tungt. Vi hade ett mycket bra lag i slutet av 70-talet och början av 80-talet, säger Berndt Böhlenius, som 1980 var ordförande för Docksta BTK Fotboll.

Han var sedermera en av dem som tog initiativet till bildandet av Höga Kusten Fotboll, ett samarbete mellan Docksta BTK, Nordingrå SK och SUIF.

Nordingrå SK gick, trots seriesegern i norra sexan, inte upp i division V.

Det blev förlust i det efterföljande kvalet.

Kuriosa är att Lasse Viberg, Nordingrås målvakt, senare skulle komma att avsluta sin karriär i Docksta BTK som en profilstark veteran, fortfarande högklassig på linjen.