Historiskt hus i Näske får ny kärlek – Lilla Torpet är makarna Sandbergs hjärteprojekt

1635
Olle och Siv Sandberg framför Lilla Torpet i Näske. Foto: Olof Wigren.
Annons

Det var inte tänkt att bli något nytt hus för Siv och Olle Sandberg.

Lägenhet i Bjästa och husbil. Det fick räcka.

Men så var det ju det där med det charmiga huset i Näske… som blev oemotståndligt. Så nu är paret involverat i ett spännande renoveringsprojekt sedan ett år tillbaka. Lilla Torpet är namnet.

Det handlar inte bara om en ny ytterdörr, färg, tapeter och golv.

Det handlar lika mycket om kärlek och vördnad för historien.

– Man kan säga att vi föll för det här huset direkt, säger Olle Sandberg med ett varmt leende och hans hustru nickar instämmande.

Paret bodde under många år på Strängön. För två år sedan flyttade man in till fastlandet, till en mysig lägenhet i centrala Bjästa.

– Den är underbar, säger Siv.

Annons
Olle och Siv Sandberg har döpt stugan till Lilla Torpet.

Att bo i lägenhet och ha en husbil, det är en kombination som ger mycket frihet och få måsten.

Och ändå. När huset i Näske blev till salu, blev lockelsen för stark.

– Det här är ett av byns äldsta hus och de som ägde det kände inte att de hade den tid som behövdes för att ta hand om det riktigt.

– Vi köpte det med allt som var i det och tack vare det har vi fått göra en fascinerande resa tillbaka i tiden, säger Olle Sandberg.

Här fanns dokument och urklipp som berättar att stugan flyttades hit från Gladom för 120  år sedan. Det köptes då av torparen Per Olof Nordin. Efter hans död 1922 flyttade hans änka, Beda Katarina Nordin, hit. Här bodde hon till sin död.

– Och hon blev gammal. Vi har kopia av tidningsnotis när hon fyllde 91 år, säger Siv.

Sedan dess har stugan funnits inom släkten. Fram tills nu.

Stugan som den såg ut 1945 (ovan) och som den ser ut idag (nedan).

En gammal bild från 1945 visar hur stugan såg ut för åtskilliga år sedan.

Den ligger alldeles vid trevägskorsningen i Näske och Siv och Olle Sandberg har gett fasaden ny brädfodring och ny rödfärg.

Man har även hittat en ny, passande ytterdörr och i planerna ingår att bygga en inglasad farstukvist med altan som ska harmoniera med huset.

– Men vi tar allt pö om pö och vi gör det mesta av jobbet själva med fin hjälp av barnen, utom det som rör el och vatten, berättar Olle.

Vedspisen i köket blir givetvis kvar.

Det har blivit åtskilliga timmars arbete sedan tidigt i våras och det kommer att fortsätta så, så länge hösten är snäll.

– Vi vill göra det med känsla och stil och det får hellre ta längre tid och bli bra än att det ska gå snabbt. Sedan får vi ju ta hänsyn till det ekonomiska också. Vi planerar, sparar och gör investeringar i etapper.

– Det är så oerhört mycket glädje och inspiration i det här att det inte går att förklara med ord, säger Siv.

– Ja, det är en ren fröjd, inflikar Olle.

Det ska byggas badrum, sättas upp tapeter med noga utvalda mönster och man kommer att bevara så mycket av det gamla som möjligt.

Givetvis kommer köket att ha en vedspis.

– Boendeytan är på 60 kvadratmeter men det är fullt tillräckligt för oss. Jag tror att vi till och med ser det här som ett tänkbart året–runt–bonde på sikt, säger Siv.