Herberts Stråle – en Kramforsklassiker.

1470
Foto: Olof Wigren.
Annons

På bilden ser du sötvattensstrålen i Svandammen vid Ödsgård, alldeles intill Hälsans stig och ett par stenkast från Hotell Kramm.

Herberts stråle kallas den, döpt efter kommunens starke man Herbert Höglund och uppförd för över 50 år sedan. Strålen drivs av vatten från den s k Ådalstunneln.

Denna Ådalstunnel började byggas 1961 och var tänkt att förse dåtidens alla pappersbruk efter Ångermanälven med sötvatten till industriprocesserna.

Tunneln utgår ifrån Hammar, alldeles vid Hammarsbron där älven mynnar ut i havet, och är 14 km lång. När den stod klar efter några år hade dock både pappersfabrikerna i Kramfors och Sandviken lagts ned och idag är det enbart Mondi Dynäs i Väja som använder sig av den.

Pumpstationen i Hammar, med sin väggmålningar inne i lokalerna, är dock en klassiker, svalltornet i Dynäs likaså och en klassiker är i allra högsta grad även Herberts Stråle.

Herbert Höglund var den drivande bakom Ådalstunneln och även mycket intresserad av konst. Under hans år utökade Kramfors kommuns konstsamling med bland annat verk av den berömde X–er Erixson.

Annons