Henrik Johansson föll för Nordingrå och fäller träd på yrkesbasis

1361
Träd-Henke. Foto: Olof Wigren.
Annons

Det finns inte många arborister i Norrland.

Henrik Johansson är en av få.

Han jobbar nu med utgångspunkt från Nordingrå i Höga Kusten och stortrivs.

Efter att Henrik och hans sambo Åsa–Saga passerat avtagsvägarna från E4:an mot Nordingrå tillräckligt många gånger, bestämde de sig för att titta närmare på bygden.

Sedan gick det fort.

– Vi kände bara: det är i Nordingrå vi vill bo!

För snart tre år sedan köpte de sitt hus i Bergsnäs och bygger nu sin framtid här.

Henrik är arborist – en trädvårdsspecialist – och driver sitt företag TrädHenke, men jobbar även som personlig assistent.

Annons

Att vara verksam som arborist är fysiskt krävande men det passar Henrik som gillar att paddla kajak, cykla mountainbike och löpträna.

– Det gör att jag håller mig i form och jag får samtidigt vara ute i naturen. Den bästa kombinationen som finns. Nordingrå är ett enastående fascinerade område. Jag kan vara ensam på Högbonden i två dagar och njuta fullt ut.

Varken Henrik eller hans sambo hade något naturlig koppling till Nordingrå innan de flyttade hit.

– Jag är från Småland och Åsa–Saga från Umeå. Det vi föll för var naturen och sedan har vi insett hur vänliga, företagsamma och sköna människorna här är. Det har gått fort att få vänner och även varit lättare än jag trott att skaffa mig kunder. Jag ville verkligen jobba som arborist som jag är utbildad till och det får jag göra nu.

När han beskriver sig själv är det med ord som lättsam, lugn och positiv.

– Det är kanske inte jag som ska säga det, men jag tror att jag är ganska lätt att ha att göra med. Jag är ödmjuk och går att lita på. Och jag tycker lika mycket om att vara i stora sällskap som att vara ensam.

Anpassningsbar, med andra ord.

En bra egenskap för en nyinflyttad egenföretagare i hjärtat av Höga Kusten.