Halv åtta hos mig–Rikards bästa råd för en lyckad grillmiddag

600
Rikard Stenberg. Foto: Privat.
Annons

För åtta år sedan var han med i Halv åtta hos mig på TV4, tillsammans med tre andra deltagare från Luleå.

Var inte Rikard Stenberg en lokal kändis innan, blev han det absolut då.

Matlagning är en gammal passion för honom och i synnerhet grillat. Här bjuder Rikard på råd och inspiration för dig som vill lyckas vid grillen i sommar.

Vi startar med en kort presentation av Rikard Stenberg:

– Jag är 59 år gammal men det är med mig som med det Bryan Adams sjunger om: ’18 til I die!’

Rikard bor i en by strax utanför Luleå tillsammans med sin hustru Siv och jakthunden Trixie. Han tycker om att både äta och tillaga god mat och speciellt mexikansk mat och amerikansk barbeque (som är råvaror som grillas/röks under en längre tid vid ganska låg temperatur).

— Men jag är även road av jakt och fiske, guldvaskning, båt- och husvagnsliv och av att snickra och skriva.

Det saknas med andra ord inte sysselsättning på fritiden.

Annons

Hans medverkan i Halv åtta hos mig 2011 har han många, fina minnen ifrån.

– Det var en hektisk men väldigt rolig vecka. Jag var uppe med tuppen och lade mig för att sova först runt tvåtiden på natten. Men vi fyra deltagare hade väldigt roligt tillsammans och jag tror också att inspelningsteamet tyckte att det var roligt att jobba med oss.

– Upplevelsen förhöjdes ytterligare av att det gick så bra för mig, säger Rikard.

Han vann.

Hur länge har du grillat?

– Oj, jag började nog grilla redan i tolvårsåldern på min mors lilla Hibachi–grill tror jag, och jag har grillat sedan dess. Men på andra grillar då. Jag har snart 50 års grillerfarenhet.

Vad grillar du helst?

– Min absoluta favorit är barbequerökta revbensspjäll och då helst på kamben från gris och rökta i sex till åtta timmar på hickoryved. Men en ”Beer can chicken” (kyckling grillad med en ölburk instucken i sig) är inte dumt heller, rökt med hickory eller mesquite från utsidan och ångkokad med öl inifrån.

– En annan favorit är en Tomahawk Steak. Det vill säga en sex till sju centimeter tjock skiva nötentrecote med ett revben i mitten. Först träkolsgrillad direkt över glöden och sen körd med indirekt värme på sidan om glöden till dess man uppnått önskad innertemperatur.

Rikard använder uteslutande av kolgrillar.

– Jag har aldrig bråttom när jag ska till att grilla. Processen får gärna ta tid. Det ska vara en skön resa, att kunna sitta i hammocken med en kall Coca-Cola i handen med en sovande hund bredvid sig och sen ägna sig åt maten då och då.

Han har en ganska ordinär kolgrill med lock som han använder till vardags.

– Min förra grill, en fin pelargrill, ”dog med bootsen på” och jag fick förra året tyvärr pensionera den efter många års trogen tjänst. Jag har inte hittat någon liknande pjäs än. Men den var riktigt bra, man kunde reglera draget/temperaturen väldigt exakt och kunde även få den infernaliskt het när man hade behov av det. Exempelvis om man snabbt ville grilla havskräftor och hummer. Grillgallret var av rostfritt stål och inte kromat stål så det var lätt att hålla rent.

Rikard har också en Texasbyggd så kallad ”smoker”, en stor tung pjäs som han använder för att grillröka och göra barbeque i.

– Lååångsam och kärleksfull tillagning av allt från kycklingvingar (2-3 timmar), revbensspjäll (6-8 timmar) till hela fläskkarréer (10-12 timmar).

Vilken är den bästa feelingen du kan få vid grillen?

Det är dels när jag startar upp ”smokern” och öppnar min första Coca-Cola och placerar mig i hammocken eller hängmattan och tittar på himlen, hör tornseglarna susa förbi och känner hickorydoften sprida sig över nejden. Men också när jag ser hur gästerna tar för sig för tredje gången av alla godsakerna man skapat och sen sitter där med en lätt glasartad blick och är s å mätta och belåtna.

Här nedan hittar du länkarna till två av Rikards grillrecept från deltagandet i Halv åtta hos mig.

– Men en träkolsgrill och baconlindad bit älgfilé med vitlökssmör och en bakad potatis går inte av för hackor heller. Kanske med baconlindad färsk sparris eller broccoli till.

– A l l t blir bättre med bacon, även glass!

Rikard vurmar för att göra det enkelt, att inte konstla till det i onödan.

– Det behöver inte vara något ”fancy” med matlagning, det viktigaste är att det är tillagat med kärlek. En skiva träkolsgrillad fläskkarré (med ben) är briljant.

Vilka är de bästa grillsåserna?

– Jag har en hemgjord barbequesås med bourbon som jag gillar helskarpt. En hemslagen ”bea” är också god. Av köpesåserna är jag förtjust i Sweet Baby Ray’s sortiment.

Har du några avslutande tips?

– Grillning ska inte stressas fram och köp lokalproducerat kött av bra kvalitet. Den norrbottniska sommaren är underbar men kort så satsa på bra råvaror!

– Låt köttet ligga framme och bli rumstempererat innan det läggs på grillen och satsa på kol av bästa norrländsk kvalitet och tänd med ett tändrör istället för med tändvätska eller tändkuddar. Låt kolet brinna ned så det är täckt av grå aska innan du lägger på köttet. Och njut av livet!

 

Här är två av Rikard Stenbergs favoritrecept för en bra grillmiddag

https://www.koket.se/rikard-lulea/varmratter/kott/baby-back-ribs-och-beer-can-chicken/

https://www.koket.se/rikard—lulea/forratter/fisk-och-skaldjur/trakolsgrillade-rakspett/