Håll koll på Kane – men framför allt: fortsätt som hittills!

504
Sebastian Larsson. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.
Annons

VM:s skyttekung heter, så här långt, Harry Kane. Hyperfarlig i alla avslutslägen och vass på straffar.

Så att hålla koll på Kane och se till att inte dra på sig straff, är två givna uppgifter för Sverige i eftermiddag.

Men att besegra England handlar mindre om att stoppa Harry Kane och mer om att fortsätta som hittills.

Låt motståndarna ha boll mer än oss, spela ett kompakt och disciplinerat försvarsspel, spela e n k e l t, utnyttja det faktum att vi inte har en storstjärna utan en samling jämbördiga spelare som gör det svårare för England att förhindra givna farligheter – och låt Sebastian Larsson dirigera på mittfältet.

Larsson är tillbaka i laget igen, han kan England efter alla sina år i engelsk fotboll och han är en av de här typiska elaka vinnarskallarna som är guld värda i sådana här matcher.

Jag ger Sverige 40 procents chans att vinna och det är betydligt mer än jag gav för att vi skulle gå vidare från gruppspelet.

Frankrike-Belgien kommer att bli en fantastisk VM-semifinal och den som såg Brasilien-Belgien i går hade en högtidsstund. Men jag tror att världsmästarna spelar idag och då i den sista av kvartsfinalerna: Ryssland-Kroatien. Min favorit är Kroatien.

Sverige kan mycket väl göra som i VM 1994 och ta brons.

Annons

Det vore en fantastisk bedrift med en trupp som meritmässigt och sett till enskilda spelarkvaliteter är betydligt sämre än den för 24 år sedan.

L a g e t Sverige är dock alldeles enastående i 2018 års upplaga.

Janne Anderssons blågula klubblag – det är så det känns – har den mentalitet och den kollektiva styrka som både vunnit en svår grupp och skickat ut Schweiz. I eftermiddag kan vi skapa glädjefnatt om vi gör detsamma mot England och nu när jag tänker efter ger jag Sverige 45 procents chans att lyckas. Vid pass klockan 15.59 kan det ha ökat till 67 procent och bara det faktum att jag har både kall öl och en dag gamla ostbågar i en skål på vardagsrumsbordet då, talar ytterligare för Sverige.