Gräsmattan kräver omsorg för att den inte ska bli gräslig

332
Foto: Fotoakuten.
Annons

En gräsmatta blir inte fin av sig själv.

Den som ser en jämn och fin gräsmatta, ska vara säker på att någon garanterat lagt ned en hel del tid på den för att få det goda resultatet.

Mossa och ogräs är två ovälkomna gäster på gräsmattan som det gäller att hålla borta. Att gödsla tidigt på sommaren är en bra grund.

Vill du effektivt och med omsorg om miljön minimera ogräset, är det mest effektiva att plocka och gräva upp dem för hand. Genom att klippa gräset regelbundet kan du också hålla nere både kvickroten och kirskålen.

Tyvärr, finns det gott om miljöovänliga preparat som säljs. Kemiska bekämpningsmedel är absolut inte att rekommendera.

Vill du få fason på en gammal eller misskött gräsmatta, ska du börja med att klippa den kort och avlägsna allt gräsklipp från den. Sätt på en mossrivare som vertikalskär och drar upp både mossa och ogräs. Men räkna med att det blir en hel del avfall att ta reda på. Många säckar eller skottkärror.

Gå sedan vidare med toppdressing. Det är en blandning av sand, kompostjord och torv – lika mycket av varje – som du sprider ut i ett cirka 2 cm tjockt lager över hela gräsmattan. Sedan borstar du ned det. Du kan också köpa färdig toppdress.

Därefter sprider du ut gräsfröblandning som du välter och vattnar.

Annons

När det nysådda gräset kommit upp cirka 2 cm kan du gödsla.

Det finns också färdig gräsmatta att köpa på rulle, om din egen är så dålig att du helt sonika bedömer att den är bortom all räddning. Riktigt grovt vanskött.

Sedan är det till syvende og sidst alltid en fråga om hur man ser på sin gräsmatta.

Hur viktigt det är att den är ”perfekt”.

Men även om du tycker att det är charmigt att den är lite, ska vi säga personlig, är det ändå en fördel att ge den i alla fall en smula omsorg. Så slipper du jobba i onödan sedan, när det ledsnat ihop.