Gerry Rafferty. Han gav en regnig sommarsemester oförglömlig glans.

280
Gerry Rafferty.
Annons

Det var under en bilsemester i Dalarna med mamma och pappa i början av 1980-talet.

Genom knastret i bilstereon hörde jag en låt spelas med jämna mellanrum. Första gången jag hörde den var i Rättvik. Det spöregnade och jag minns att jag länge förknippade låten på radion med just regn.

Låten var ”The Royal Mile” och artisten Gerry Rafferty. Jag fastnade direkt för hans nasala, dova stämma.

Den tolvåring jag var hade helt missat att det här var den skotske singer-songwriter som ett par år innan hade haft en monsterhit med ”Baker Street” och innan det nått mer eller mindre kultstatus med ”Stuck in the middle with you” med gruppen Stealers Wheel.

Jag ringde Östmans Musik i Örnsköldsvik när jag kom hem från Dalarna, beställde skivan ”Snakes and Ladders” – där The Royal Mile var spår nummer ett – som skickades med post till Mjällom där jag bodde. Den där skivan snurrade ofta på skivspelaren de kommande åren.

Sedan kom det att dröja till 1992 innan jag kom in i en ny Gerry Rafferty-period, då när han släppt sin platta ”On a Wing & A Prayer”. I mitt tycke en av de bästa skilsmässoplattor som någonsin gjorts.

Gerry Rafferty hade några guldkantade år i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Han fick lysande kritik och många var de stora namn i branschen som ville jobba med honom. En del fick göra det också, men för det mesta var Gerry Rafferty ganska egensinnig och besvärlig. Han sade nej till bland andra Paul McCartney och Eric Clapton. Officiellt eftersom han ansåg att de inte var bra nog, men andra menar att Gerry Rafferty i själva verket var livrädd och alltför osäker för att samarbeta med sådana legender. Och gjorde han det någon gång, behövde han nästan alltid ta ett järn eller sju.

Ska jag plocka ut en enda låt med Gerry Rafferty, om jag bara får välja just en, blir ”Right Down the Line”. En riktigt, riktigt bra kärlekslåt.

Annons

You know I need your love, 
You got that hold over me
Long as I got your love, 
You know that I’ll never leave
When I wanted you to share my life, 
I had no doubt in my mind
And it’s been you, 
woman, 
right down the line

Gerry Rafferty dog den 4 januari 2011 efter att ha varit illa däran under ganska lång tid. Hans hårda leverne tog till sist ut sin rätt.

Men hans musik, den dör aldrig.