”Figge” och Kapellpaddlingen i Nordingrå. Ett frilansminne från början av 1980-talet.

1867
Kyrkpaddlarna avgår från Bönhamn. Bilden tagen i början av 1980-talet. Foto: Olof Wigren.
Annons

Under 1980-talets första hälft inledde jag min journalistkarriär. Som frilansare för Nya Norrland.
(… och det känns som en halv evighet sedan och är det nästan också.)
Jag var 13 år när jag fick min första artikel publicerad och sedan producerade jag material i en strid ström under de sista åren på högstadiet, fram till dess att jag började på tidningen sedan jag gått ut grundskolan.
Mycket av det som skedde i Nordingrå och Höga Kusten bevakade och skrev jag om. Jag gick, cyklade, åkte moped eller blev skjutsad dit jag skulle.
Ett av uppdragen var att i text och bild skildra den så kallade Kapellpaddlingen som startade i Bönhamn och gick i mål i Norrfällsviken.
Det var ett systerarrangemang till Kyrkpaddlingen.
I båda fallen var den stora eldsjälen den karismatiske och mycket beläste Karl-Erik ”Figge” Fichtelius.
”Figge” var en hängiven paddlare och drog in som en frisk fläkt i Höga Kusten när han 1972 blev distriktsläkare i Herrskog. Då hade han studerat sig till medicine licentiat, medicine doktor, docent i histologi och professor i histologi vid Uppsala universitet.
Hans briljanta intellekt hindrade honom inte ifrån att vara en tämligen ödmjuk och rätt enkel person.
Vid paddlingarna mellan kapell och kyrkor var det ”Figge” som gav kransar till dem han bäst tyckte förtjänade dem. Motiveringarna var ofta oerhört snitsigt formulerade.
Karl-Erik ”Figge” Fichtelius behöll sin tjänst som distriktsläkare i Herrskog fram till 1987 och var också en av huvudpersonerna i det på den tiden oerhört populära TV-programmet Här är ditt liv med Lasse Holmqvist.
För övrigt kan nämnas att ”Figge” skrev flera böcker – den senaste så sent som 2005 vid 81 års ålder – och var far till journalisten Erik Fichtelius.
När bilden på ”Figge” togs var året 1984. Han dog den 20 januari 2016 och när det behövdes en bild för att illustrera en minnestext i Dagens Nyheter, tipsade någon i familjen om att de gärna ville att de skulle använda en av mina. Den här:

Foto: Olof Wigren.

Jag vill minnas att artikeln om ”Figge” i början av 1980-talet hamnade under vinjetten Fönster mot kusten, som jag skötte den sommaren som ”vikarie” för Egon Sundlöf. Jag var då 16 år och skulle på hösten flytta till Härnösand för att börja på Nya Norrland/Dagbladets sportredaktion.
Men det visste jag inte då jag bevakade Kapellpaddlingens start i Bönhamn. Ditskjutsad av min pappa.

Annons