Du som ska vara tomte på julafton: här kommer fina tips från Tomten själv!

223
Annons

”Snö ligger vit på taken, endast tomten är vaken…”

Men det är inget vidare att ligga sömnlös natten till julafton, för att du inte vet hur du ska bli en riktigt glad och god gubbe i skägg och luva.

Det viktiga uppdraget därhemma eller hos grannen måste ju bli lyckat. Därför ska du läsa det här. Här berättar nämligen någon som vet.

Tomten bor i Dalarna. Han hamnade där efter att ha givit sig iväg från Nordpolen i december 1984.

Ja, ja. Nu ska vi inte berätta sagor.

Men faktum är att Tomteland, som finns i skogarna nedanför Gesundaberget, är ett riktigt tomteparadis. Och här finns det ”professionella” tomtar som vet hur man skapar julstämning. Det är från en av dem som svaren på frågorna kommer.

Det är snart jul och en av de intensivaste perioderna på hela året. Vad bör den blivande tomten tänka på?

– Att alltid delegera uppgifter till sina nissar. Det är viktigt att vara en bra arbetsledare och se till att alla känner sig delaktiga i förberedelserna. Till exempel i paketeringen av julklapparna och i julgrötskoket.

Annons

Vad ska en bra tomte ha för egenskaper?

– Han ska vara en rakt igenom god person, rättvis och klok. Han ska se till att hjälpa de små och fattiga. Och sprida julglädje i de hus han besöker.

Den ideala klädseln?

– Tomten ska alltid ha luvan på. Den ska vara röd och gärna försedd med fårskinn. Röd stor yllerock med fårskinnskant, röda eller grå byxor och stora skinnstövlar med bjällror är det optimala.

Hur undviker han att svettas halvt ihjäl under skägg och kläder?

– Använd bara tomtekläder i kvalitetsmaterial. Ren bomull närmast kroppen och sedan riktiga yllekläder. Material som andas. Och en tomte bär aldrig mask – mask är skrämmande för barnen. Vill man klä ut sig till tomte bör man i stället använda lösskägg och smink.

Sen när han ska ut på sitt uppdrag till grannar, vänner eller till den egna familjen, vad ska han tänka på då?

– Främst att försöka leva upp till de goda egenskaper som krävs. Sätta barnen i första rummet. Ska man dela ut julklappar ska alla barn få varsin klapp innan man överlämnar resten av utdelningen till familjen.

Ska en tomte ta emot godis, glögg eller annan alkohol under sitt uppdrag?

– En riktig tomte dricker ALDRIG någonting med alkohol i! Glögg, öl, sprit är bannlyst om man vill försöka leva upp till tomtens dignitet. Däremot smakar han gärna en godis eller tar en pepparkaka till renarna. De älskar pepparkakor.

Till sist, vilken är den riktiga tomtens historia?

– Han föddes i stjärnstråket mellan verklighet och saga för mycket länge sedan. Tomten själv slutade räkna födelsedagar efter sin femhundrade. Han har vuxit upp i naturen och lärt sig tala med djuren. Det var också under sin tid i skogarna som han lärde sig använda sin tomtekraft – den har sedan vuxit sig starkare med åren.

– Förr bodde Tomten och hans nissar på Nordpolen men där blev det alltför långsamt i längden. Dessutom fick Tomten höra talas om att barnen av i dag blev vuxna för fort. De stressade och hade en massa vuxna krav på sig som barn inte mår bra av. De började också glömma bort sagorna. Så Tomten tog sina nissar och flyttade närmare barnen och hamnade då i Siljansbygden där han byggde upp sitt Tomteland vid Gesundabergets fot. Där har han bott nu i 34 år och trivs alldeles utmärkt!

* * *

Den som vill se hur en tomte i n t e ska uppträda kan se filmen ”Ogifta par”, där Johan Ulveson i sin roll mot slutet av filmen gör en fullkomligt makalös – men lika katastrofal – insats som tomte.