Dockstabaren – omsjungen och legendarisk

1745
Dockstabaren. Foto: Olof Wigren.
Annons

”Tradarfik i Docksta i motorvägens skugga…” skrev Ted Ström i låten Vintersaga som Monica Törnell fick en hit med och som Jerry Williams sedan gjorde till sin.

Tradarfiket vi E4:an i Höga Kusten är verkligen en klassiker.

 

Ingen som åker förbi Docksta har missat Dockstabaren.

Många har stannat till här genom åren och gör det regelbundet. Inte minst långtradarchaufförer.

Det gör det för husmanskostens skull, miljön, för att vila ett tag under resan och några kanske också för att vid entrén kunna läsa några av de tidningstexter som satts upp som tapeter.

Dockstabaren har, inte bara tack vare Ted Ström, blivit vida känt.

Men den har inte alltid legat där den ligger nu.

Annons

Sommaren 1951, när Olle och Greta Wallinder startade baren, låg den inne i samhället. Det var där som gamla Riks 13 gick då.

Snickaren Olle byggde och Greta lagade maten.

Med tiden blev det också rumsuthyrning, stugor, en pool och småningom en mack.

Det var när E4:an drogs om, bilarna och långtradarna tog vägen förbi Docksta och omsättningen för Dockstabaren sjönk drastiskt, som beslutet fattades att bygga nytt och större intill den nya euoropavägen.

1970 stod den nuvarande fastigheten klar.

Olle och Gretas äldste son Mats tog ett allt större ansvar för verksamheten med tiden. Numera är det hans bror Jan-Åk som driver den. Det har han gjort sedan 1989.

För några år sedan fick Dockstabaren en våning till och en ny, snygg fasad. Men de gamla neonskyltarna är kvar.

Det tackar vi för.

Tack vare de otaliga långtradarchaufförernas kärlek till Dockstabaren är Preem-macken en av dem som säljer mest diesel i landet.

Hur många som beställt en tradarmacka och en kopp kaffe på Dockstabaren vet ingen. Men när baren öppnades 1951 kostade i alla fall en portion köttbullar 1,30 kr och en kopp kaffe kunde du få för 10 öre.

Olle och Greta Wallinder utsågs vid millennieskiftet till Århundradets Vibyggeråbor. 2008 blev Dockstabaren till Månadens Landsbygdsföretagare i juli av LRF, Swedbank och Kramfors kommun.

Kuriosa: Jerry Williams besökte Dockstabaren flera gånger. Jan-Åke Wallinder har fina minnen från dessa besök.

– Han kom ofta på motorcykel och på väg till något uppträdande. Den sista gången han var här var han på jakt efter nya skosnören, säger Jan-Åke.