”Det enda som krävs för att må bättre av yoga är motivation”

1091
Lotte. Foto: Privat.
Annons

Det finns en myt om att yoga är till bara för de rörliga.

– I själva verket kan alla utöva yoga, må bättre och utveckla sig själva. Det enda som krävs är motivation, säger yogaläraren Lotte Wemmenborn i Klockestrand.

Hon började med yoga för tio år sedan.

– Det var när jag var sjuk och hade svår smärta som jag intresserade mig för österländsk medicin och qi–gong.

– När jag blivit bättre ville jag syssla med någonting som gav mig en större fysisk utmaning men samma lugn och energi och då blev det yoga.

Enligt Lotte finns det tre anledningar till att utöva yoga:

* För hälsans skull. Friskvård. Den kan man gärna göra i grupp.

* Av terapeutiska skäl. Här är individuell yoga att föredra.

* För den personliga utvecklingen. Då fungerar det både med gruppträning och individuell träning.

Annons

– Du behöver alltså inte vara något fysiskt praktexemplar eller märkvärdigt böjlig. Allt kretsar kring att du har viljan. Du utgår alltid från dig själv och tar det därifrån.

Lotte Wemmenborn jobbar till vardags som sjukgymnast på konsultbasis och driver företaget FysioNord AB som innebär resor över hela Sverige, Europa och världen.

– Yogan är en starkt bidragande orsak till att jag inte stressar upp mig och faktum är att jag aldrig har mått så bra någon gång som jag gör nu. Det är inte illa när man är 50–plussare, ler hon.

Förutom den egna yogan lär Lotte ut till andra.

– Jag får anpassa mig till min arbetssituation.

Hon håller dels privata yogalektioner, dels håller hon i yogaworkshops med olika teman på Svanö Folkets Hus och på Stenmjuk i Kramfors.

– Där är jag vardera en gång i månaden. Jag har också haft yogahelger på Länsmansgården i Lugnvik och en retreat-helg på Högbonden. Utöver det håller jag senioryoga i Studieförbundets Vuxenskolans regi.

– Yogan har inte några åldersgränser. Den gör gott för både kropp och knopp oavsett om du är ung eller gammal, säger Lotte Wemmenborn.

FOTNOT: Yoga betyder ”att skapa en länk” och kan enkelt beskrivas som att lära känna sig själv. Yoga är flertusenårig indisk tradition med ett flertal olika fysiska och kontemplativa tekniker och livsstilsråd.