Det är alltid skarpt läge för marknadsledande ProSharp

4250
Magnus Eriksson, vd för ProSharp. Foto: Pressbild.
Annons

Sverige vann hockey-VM i Danmark dubbelt upp.

Både på isen och bland materialarna.

För medan Tre Kronor spelade hem mästerskapet för andra året i följd, dominerade som vanligt skridskosliparna från Njurundaföretaget ProSharp.

Vd för ProSharp sedan 1995 är Magnus Eriksson.

Det var hans pappa, Rune, som konstruerade den första automatiserade skridskoslipen.

– Han var anställd som ingenjör av SCA och teknik var både hans jobb och stora intresse. Efter ett par år hade han en maskin som kunde säljas och på den vägen är det, säger Magnus.

På den tiden, för över 30 år sedan, hette den ledande aktören på området Cag One.

Idag är det ProSharp som har de flesta marknadsandelarna.

Annons

ProSharp som blev namnet då företaget framgångsrikt började satsa på export och bytte ut Eriksson Teknik AB.

– Idag har vi levererat skridskoslipar till över 80 länder över hela världen och även till sådana länder som du inte förknippar med is, snö och ishockey. Som Dubai till exempel, säger Magnus.

ProSharp köper komponenter till sina maskiner från olika underleverantörer men allt monteras och levereras från lokalerna i Njurundabommen ett par mil söder om Sundsvall, där tio personer jobbar och huvudkontoret finns.

All montering sker vid olika stationer.

Som mest levereras det upp till dussinet helautomatiska slipmaskiner varje dag.

– Sedan har vi försäljningskontor och teknisk support i Nordamerika, säger Magnus.

En av dem som ProSharp har anställda på andra sidan Atlanten är gamle sverigebekantingen och kanadensaren Shayne Toporowski, som spelade 30 SHL–matcher för Luleå Hockey säsongen 2001/02.

– Våra maskiner används även inom bandy, konståkning, speed skate och av dem som åker långfärdsskridsko, men den största volymen utgör förstås hockeyn.

Anders ”Pudding” Weiderstål , legendarisk materialare för Tre Kronor, med en slipmaskin från ProSharp.
Foto Mats Samuelsson.

Det finns flera försäljningsargument som biter bra på målgruppen hockeyföreningar.

ProSharp har varit med länge och deras maskiner har visat sig vara både hållbara och högklassiga, varje spelare kan få sin unika profil på skridskoskenorna för en optimal åkning och ovanpå det har ProSharp ett utbildningspaket för handhavare som säkerställer att varje kund kan få ut maximalt av varje maskin.

– Och vi har flera olika modeller som hela tiden genomgår produktutveckling för att förfinas och bli både mer användarvänliga och ge ett ännu bättre resultat, säger Magnus.

Han menar att ett av ProSharps mål är att göra vardagen enklare för både materialansvariga och spelare.

– Ju bättre vi lyckas, desto mer naturligt blir det att välja en av våra maskiner.

För närvarande har ProSharp cirka 90 procent av den svenska marknaden.

– Av det vi tillverkar säljs ungefär en tredjedel i Sverige, en tredjedel i Europa och resten i företrädesvis Nordamerika. Det är utanför Sveriges gränser vi kan öka mest och vi har en strategi för att göra det som vi följer.

Hittills har ProSharp bland annat 17 NHL–klubbar som kunder.

– Och eftersom NHL är världens bästa liga är det ett enormt bra skyltfönster för ProSharp att synas i, konstaterar Magnus Eriksson.

 

VASSA FAKTA

Varför ska du slipa dina skridskor?
För att få ett bra grepp och god balans på isen behöver du slipa dina skridskor med bra egg och yta.

Vad är skålradie?
En skålradie är en slipning som ger skarpa kanter för att du ska kunna starta och bromsa snabbt. En skålradie kan vara olika och är individuell för varje person.

Vad är profil?
Profil är en typ av radie som du slipar in på stålet för att få rätt form sett från sidan. Den gör att du får mer balans på isen och underlättar vid start, stopp och vid svängar. Med en profilerad skridsko har du samma grepp om du lutar dig framåt för att accelerera som när du lutar dig bakåt för att svänga.

Källa: prosharp.com