Bra matställen på E4:an mellan Höga Kusten och Stockholm

2189
Middagsrätt på Hotell Höga Kusten. Foto: Olof Wigren.
Annons

Jag kör 3 000-4 500 mil i jobbet varje år. Många av de milen är resor på sträckan Höga Kusten-Stockholm t o r.

När jag stannar för att äta längs vägen, har jag hittat några riktiga favoriter. Dem vill jag även tipsa dig om.

Att undvika snabbmatsställen är ibland en tuff uppgift. De finns i en uppsjö. Ibland hittar man två eller tre hamburgerrestauranger inom ett litet område.

Är du slut i skallen och stressad, blir det inte bättre av att välja till exempel Max eller Burger. Det är hets, hets, hets även där, ofta larmigt, alla beställningar tas i en rasande fart och ur högtalarna spelas musik som i alla fall gör mig dränerad på harmoni.

Nej, jag vill ha något annat när jag kliver ur bilen för en stund.

Bra mat, lugn och en chans att varva ned.

Förr, när jag bodde i Örnsköldsvik, hände det att jag valde Dockstabaren. Inte för matens skull utan för nostalgifaktorn.

Det är inte många vägkrogar som omnämns i rocklåtar. Men Dockstabaren finns med i Ted Ströms klassiska ”Vintersaga”.

Annons

Svartviks Herrgård strax söder om Sundsvall var länge en favorit. Både för miljön och den mat som aldrig gjort mig besviken. Men sedan E4:an drogs om, är Svartviks Herrgård sällan ett alternativ för mig.

Highway Hotel i Härnösand är ett riktigt kultställe med sin 50-talsinspirerade inredning och musik och fin-fina burgare. Däremot är öppettiderna lite knepiga.

Gävlebro blir oftare mitt val. Här är maten fräsch och även om det kan vara lite hög ljudvolym när det är mycket folk i lokalerna, är det okey.

Glada Hudik i Hudiksvall var okey förut, men har gått ned sig.

Hakke Gård strax norr om Gävle har skaplig mat och är att föredra framför Tönnebro Värdshus. Jag kan inte påminna mig om att jag någonsin ätit något som gjort mig glad där. Senast misstänker jag dessutom att det var maten där som gjorde mig magsjuk.

När jag har riktigt gott om tid och vill unna mig något extra – sommartid – väljer jag att åka ut till Axmarbryggas Havskrog. Det är en lycklig upplevelse varje gång. Lokalerna, servicen, maten och havet diggas skarpt. Värt sina extra mil och de extra kronor det kostar, hvergang. En pärla i en idyll.

Björnstugan en halv mil söder om Ullånger är en anrik restaurang som också är trivsam och Näske Krog vid Skulesjön, en halv mil söder om Bjästa, har en underbar uteservering och egen badstrand. Lunch eller middag med dopp, varför inte en varm sommardag?

Likaså tycker jag oerhört mycket om kvaliteten på den mat och service som Hotell Höga Kusten står för. M y c k e t hög klass. Utsikten över Högakustenbron är också en höjdare.

Foto: Olof Wigren.

Nu vet du det.