Bosse Rappne: ”Trädgårdspyssel motverkar stress”

559
Bosse Rappne. Foto: Pressbild.
Annons

Bosse Rappne driver Slottsgården Ulriksdal utanför Stockholm och blev känd för en bred publik genom sin medverkan i TV-programmet Äntligen Hemma.

– Att pyssla i en trädgård motverkar stress, hävdar han.

Varför har trädgårdsskötsel blivit så populärt?

Bosse Rappne har sin egen teori.

– Jag tror det har mycket med vår stressade livsstil att göra. Förr odlade vi, syltade och saftade för att vi hade det knapert ekonomiskt och det vårt trädgårdsland gav oss var viktigt för hushållet. Nu vill vi påta i landet för att vi mår bra av det.

– Det är vetenskapligt bevisat att trädgårdsarbete är bra mot stress. Det ger avkoppling. Både det och att vistas ute i naturen. Trädgården är ju möblerad natur.

Många talar om växtzoner och vad du kan odla och inte odla i just den växtzon du befinner dig i. Bosse Rappne tycker att det finns sådant som det är viktigare att ta hänsyn till.

– Växtzonerna betyder mest för vilka träd och större buskar som trivs där. Perenner och såna växter är ganska tåliga och speciellt om det är ett tjockt snötäcke klarar de sig för det mesta. Nej, jag tycker man ska vara mer noga med vilken jordmån man har. Den och läget där du ska plantera.

– På en tomt kan det ju skilja mycket i fråga om förutsättningar från ett läge till ett annat. Beroende på om det drar kallt, om det blåser nordan eller malande västan till exempel.

Annons

– Sträva efter att hitta det bästa läget på tomten och försök vårda jorden så att den får fin mullhalt. Då trivs växterna, även den delen av dem som är under jorden.

När du planterar, köp inte konstgödsel utan kogödsel på säck. Jobba med struktur.

– Jag är glad över att komposten upplever en renässans. Kompostjord är ju perfekt för trädgården. Konstgödning däremot förstör jorden och är dyr. Växterna får näring men jorden utarmas.

Nu på våren är det bra att ha kompostjord när lökväxterna vaknar och tittar upp.

– När man just kan se dem kan du lägga på ett lager av två, tre centimeter kompostjord ovanpå.

Och jorden i en kompost ska vara fuktig, Inte torr.

Klimatförändringarna påverkar oss alla. Bosse Rappne känner av dem i sitt dagliga arbete.

– Vi kommer aldrig att ta livet av jordklotet före oss själva, men det finns all anledning att ta klimathotet på allvar. Vi förbrukar ju jordens resurser i ett rasande tempo, vi förorenar luften och vi skitar ned haven. Det är klart att det är ohållbart i längden. Därför kommer också klimatet att förändras ännu mer.

Han är numera rikskändis.

– Jag har blivit ett nylle, som han säger. Men jag bryr mig inte, det är inget som påverkar mig negativt. Jag rör mig aldrig på kändisfester och jag är inte inblandad i några skandaler. Jag ser i stället att all exponering i media givit mig en plattform att nå ut med budskap från.

Bosses ägnar sig åt viss trendspaning och noterar en del intressanta saker.

– Uterummen blir större men framför allt flyttar vi numera också ut köket till trädgården. Förr stod den svenske mannen och grillade ute medan kvinnan hackade sallad och kokade potatis inomhus. Idag satsar många på enkla kök på uteplatsen eller i trädgården, kanske med en gasolspis, så att arbetet kring matlagningen sker tillsammans. Det tycker jag är trevligt.

– Sedan blir växthusen också större. Det används inte bara att odla i utan de inreds och blir en plats där du kan vistas för att förlänga säsongen. När det blåser eller knotten kommer, kan du gå dit in och fortfarande njuta av grönt och växtlighet. Levande ljus tar bort fukten. Vi har ett sånt växthus själva och det är helt perfekt.

En tredje trend är det ökade intresset för trädgårdsdesign.

– Ett träd kan ha fler funktioner än att ge frukt. Det kan utgöra ett skydd mot insyn, precis som en buske. En trädgårdsdesigner kan skapa underverk med även en liten radhusträdgård, det kan finnas flera lösningar som en lekman aldrig ser. Det handlar om helhet och behov. Det här kommer också att bli vanligare, säger Bosse Rappne.

Tre bra tips från Bosse Rappne för trädgården

Anlägg inte en rabatt intill husgrunden. ”Dels för att det kan öka risken för fukt i huset, dels för att det både kan bli alldeles för hett för växterna och mycket av regnvattnet når inte dit på grund av taket som skjuter ut. En rabatt ska du hellre ha minst två meter från huset.”

Vildvuxet behöver inte vara fel. ”Låt en del av trädgården växa fritt, det är ganska charmigt och dessutom är det bra för den ekologiska balansen.”

Löss kan bekämpas med en blandning av 3 cl rödsprit, 4 cl grönsåpa och en liter vatten. Spruta på en gång i veckan i fem veckor. ”Sedan är lössen säkert borta.”