Boliviansk teatergrupp visar stöd för ockupationen av Sollefteå BB

2226
Annons

Den bolivianska barn- och ungdomsorganisationen Centro Albor från El Alto är just nu på turné i Sverige. 

På lördag uppträder man med teateruppsättningen ”Bolivia diez” på Kombis i Bjärtrå. Men redan på fredagskvällen ska man besöka Sollefteå och visa sitt stöd för ockupanterna av BB.

– Det ska bli spännande att visa de här människorna som kommer från ett land präglat av demonstrationer och uppror, att vi kan demonstrera även här i Sverige, säger Inger Holmberg på Allsta Gård i Bjärtrå som är en av initiativtagarna till gruppens besök i Ådalen.

Inger och hennes sambo Hans Nolén levde i Bolivia under ett antal år på 90-talet och knöt då kontakter med flera personer och organisationer där nere. En av dem är Centro Albor.

– Deras fokus ligger på retorik och ledarskap genom poesi- och teaterkonst.

– De kämpar bland annat för mänskliga rättigheter, sexuella rättigheter och medborgarrätt, säger Inger Holmberg.

Den föreställning de är ute med nu – som består av fyra akter under en timme – handlar om striden mellan oljebolag och den fattiga befolkningen, om kränkningar och övergrepp mot kvinnor, om diktaturer och militärregimer samt om historiska, politiska spänningar i Bolivia.

– Det är Bjärtrå byalag som arrangerar framträdandet på Kombis och i samband med det blir det också en workshop, förklarar Inger Holmberg.

Annons