Bilmekanikern Roger Bolander: ”Fuskar du blir du inte långlivad i den här branschen…”

854
Roger Bolander (t v) med sin medarbetare på firman. Foto: Olof Wigren.
Annons

Roger Bolander har drivit sin egen bilverkstad sedan 2001. Redan från start satsade han på att göra bra jobb och att vara rak och ärlig mot kunderna, säger han, och detta av en mycket enkel anledning:

– Fuskar du blir du inte långlivad i den här branschen…

Under tio år jobbade Roger på Unanders Motor på Sandslån, men tankarna på att starta eget växte sig allt starkare.

— Det var en dröm jag bar på och redan tre, fyra år innan jag sade upp mig gick jag en starta eget–kurs, minns han.

När Lars Forsberg ville sälja sin verkstad intill rondellen vid västra utfarten i Kramfors, kände Roger att det var rätt läge.

– Jag köpte verksamheten, bytte namn till Bolanders Bilservice och anslöt mig till Mekonomen–kedjan.

– Det är nästan ett måste att ha en kedja i ryggen och Mekonomen är suverän på att leverera reservdelar snabbt. Det jag beställer före klockan fyra på eftermiddagen har jag hos mig senast klockan sju morgonen efter. Det är oslagbart.

Roger och hans anställda servar och reparerar de flesta av marknadens bilmärken.

Annons

– Vi får investera en hel del i utrustning och mjukvara för att kunna klara av det, men tvärt emot vad många tror är det inte bara att ansluta en modern bil till en dator och sedan visar programmet vilket som är felet.

– I 60 procent av fallen måste du ägna dig åt manuell felsökning. Så du kan aldrig klara dig utan gedigen yrkeskunskap, säger Roger.

Vad många inte heller vet är att du inte behöver åka till en märkesverkstad när bilen ska ha service.

– Det kom EU–direktiv för några år sedan som säger att alla oberoende verkstäder kan utföra service, garantierna gäller ändå.

Själv tycker Roger att Toyota är det märke som står för den högsta kvaliteten av de mest vanligt förekommande på marknaden.

– Jag har den erfarenheten efter alla år i den här branschen. Det har fått till följd att nästan alla i släkten kör Toyota (skratt).

Att göra bra jobb är den bästa marknadsföringen för en bilverkstad.

– Kompetens och noggrannhet slår högt. Sedan att vara uppriktig mot kunden i alla lägen. Och kan vi inte hjälpa dem som kommer hit, hänvisar jag alltid till någon av kollegerna i stan.

– Kunden ska alltid känna sig nöjd och trygg, säger Roger Bolander.

FOTNOT: 2012 var Roger Bolander nominerad till Guldstjärnan på Företagsgalan i Kramfors. En utmärkelse som gick till en person i servicebranschen som sticker ut lite extra.