Besökscentret på Box andas tidigt 1900-tal – och det är ingen slump

1162
Foto: Olof Wigren.
Annons

I Box Kraftverk vid Sörviken tillverkas numera Box Whisky.

Kraftverket uppfördes 1912 och när destilleriet satsade på ett besökscenter – som nu byggs ut – valde man att ge även det en prägel av tidigt 1900-tal.

En röd, vacker tegelbyggnad alldeles intill Ångermanälvens mynning.

Det är Box Kraftverk.

Ägarna av Box Whisky – som snart döps om till High Coast Distillery – ansåg att det var viktigt att ge besökscentret ett utseende som gick i samma stil som kraftverket.

Men i trä.

Det ritades av Thomas Larsson och Mats de Vahl.

Annons

Thomas är vd och Mats var den som räddade Box Kraftverk undan förfall.

– Kraftverksbyggnaden var den stora inspirationen.

– Byggnadsföretaget Nylén & Näsholm omvandlade våra skisser till byggnadsritningar och byggde allting utefter dem, säger Mats.

När du kommer in i huvudlokalen, som har restaurang, bar, shop, lounge och kontor, är det första du märker de tre fönster som är nästan sex meter höga och ger ett fantastiskt ljusinsläpp. Och, en magnifik utsikt över Sörviken och Nyland på andra sidan.

– Jag såg en bild av järnvägsstationen i Alingsås från 1917, den hade samma typ av fönster, säger Thomas Larsson.

Väggar och tak är i trä, golvet är gjort av åtskilliga ton skiffer från jämtländska Offerdal.

Upp till fatägarloungen, som finns under taket vid entrén, går det en spiraltrappa som köpts från Frankrike. En replica på en spiraltrappa från 1895.

– Räckena i svart järn har ett företag i Göteborg tillverkat.

Foto: Olof Wigren.

I taket hänger en gigantisk takkrona i svart smide, med whiskyglas runt om i olika lager.

– Det är vår destillerichef Roger Melander som ritat den. Navab i Häggvik tillverkade den, säger Mats de Vahl.

Allt har bidragit till att ge Box besökscenter ett lika personligt som genuint intryck.