Bandyn i Norrland har stolta anor – men från början var de norrländska lagen inte tillåtna att spela i högsta serien…

4907
Annons

Norrländsk bandy har stolta traditioner.
Detta trots att lagen allra längst norrut länge inte tilläts att spela i högsta serien på grund av de dyra resorna.

Bandyn sägs ha sitt ursprung i Storbritannien och den första kända bandymatchen i historien spelades i stadsdelen Crystal Palace i London år 1875.
Till Sverige kom bandyn i slutet av 1800-talet och den första klubben var Hockeyklubben (!) i Stockholm.
– Bandyn ansågs som en ”fin” sport. En societetssport. När bandyn introducerades på allvar i Norrland var det på bruksorterna. Disponenterna på bruken ville att arbetarna skulle syssla med meningsfulla aktiviteter vid sidan av arbetet. Idrott, och bandy, var en av dessa. Kring bruken skapades därför grunden för att spela bandy som så småningom ledde fram till bildandet av föreningar, säger Magnus Alm på Svenska Bandyförbundet.
Han är väl bevandrad i den svenska bandyhistorien i allmänhet och den norrländska i synnerhet.
– Det första starka bandyfästet i Norrland byggdes upp i trakterna kring Gävle där den första ”storklubben” var Skutskärs IF.
1944 vann Skutskär sitt första SM-guld.
Året därpå blev Sandvikens AIK mästare.

Från Gästrikland spreds bandyn uppåt i landet.
Men det tog tid innan lag från hela Sverige tilläts spela i de högsta serierna.
Lagen söderut ansåg att det blev för dyrt att åka längst upp i norr.
Länge gick gränsen för att spela nationell bandy i Hälsingland och först 1958 fick Sverige en seriepyramid där det var möjligt även för lag från Norrbotten att spela i den högsta serien.
– Det fanns duktiga lag och spelare i nordligaste Norrland långt tidigare, men de fick alltså bara möta lag från de egna områdena, säger Magnus Alm.
Från Haparanda kom till exempel Roland ”Rolle” Niva som började som målvakt men värvades som forward till Katrineholms SK 1954 och både blev landslagsman och Stor Grabb.
På senare år har Haparandatornio BF, Kalix/Nyborg, Kalix BF och Karlsborgs BK under olika perioder spelat i Allsvenskan.
En Haparandaspelare som kom att bli en av landets bästa spelare under 1980-talet var Ingemar Aava, som var nyckelspelare i Selångers SK från Sundsvall och fruktad målskytt i Allsvenskan under en lång rad av säsonger.
– Selånger gick upp i Allsvenskan för första gången 1969 och detta med ett lag som till mångt och mycket var ihopvärvat på ett liknande sätt som på senare tid Percy Nilsson köpte spelare till hockeyns Malmö IF och gick upp i Elitserien.
– Satsningen i Selånger lyckades och det skapades bandyhysteri i många år. Men när laget slutligen åkte ur serien, efter det att Ingemar Aava varit en av dem som burit det, har Selånger inte kommit tillbaka, konstaterar Magnus Alm.

Hälsingland är det landskap i Norrland som i modern tid haft flest bandylag av hög klass.
Bollnäs, Edsbyn, Ljusdal och Broberg från Söderhamn är klassiska lag i sammanhanget.
Edsbyn var en period helt dominant.
Hälsingederbyna mellan Edsbyn och Bollnäs är alltid ett av BandySveriges hetaste möten.
Norrländska landskap som inte haft så framträdande lag men ändå har gedigen bandykultur är Ångermanland, Jämtland och Västerbotten.

ssk 47 dm förata ägalanr 5-4 borta

Sandslåns SK ett par mil norr om Kramfors spelade i den allsvenska norrgruppen både 1960/61 och 1975/76 men på Flottarvallen intill Ångermanälven finns numera ingen verksamhet.
– I närheten av Sandslån hade också lag som Sandvikarna och Marieberg vissa framgångar. Längre söderut har Härnösands AIK varit duktigt, mycket tack vare ledaren och eldsjälen Hans ”Kruska” Nordén vars söner Peter och Stefan varit bra spelare. Stefan har spelat för sju, åtta elitklubbar och var som 44-åring aktiv i Vetlanda, säger Magnus Alm.
Härnösands AIK spelade allsvensk bandy säsongen 1984/85.
Västerbotten har aldrig haft ett lag i Allsvenskan, men Umedalens IF är känd för sin fina breddverksamhet och IFK Umeå spelar i ettan.
I Jämtland var länge Ope IF bäst på bandy med som högst spel strax under Allsvenskan, men 1974 togs bandyn över av Östersunds BS som spelar i ettan.

daniel m

Kuriosa:
• Gösta ”Snoddas” Nordgren blev en av landets mest kända personligheter sedan han sjungit ”Flottarkärlek” i Lennart Hylands radioprogram Karusellen 1952. Men han var också bandyspelare i Bollnäs GIF, född i Arbrå 1926.
• 1974 arrangerades World Cup, då under namnet DAF-Cupen, för första gången i Ljusdal. World Cup är världens största bandyturnering för klubblag.
• Edsbyn blev den första orten i landet med en inomhusarena för bandy. Edsbyn invigde sin hall 2003.
• Bland de norrländska lag som bara gjort en säsong i högsta serien finns Alfta IF (1940/41).

Annons