Backlegenden Bobby Orr fyller 70 år idag

176
Bobby Orr 70 år
Annons
Tänk nummer 4 och NHL och Bobby Orr kommer upp omedelbart.Den legendariske Bruins-backen anses som en av de största spelarnas i logans historia. Idag fyller han 70 år.
Bobby Orrs tröja nummer 4 är för evigt pensionerad och upphängd i taket av Boston Bruins. Bilden där han avgör den avgörande Stanley Cup-finalen 1970 mot St Louis Blues – Bruins vann matchserien med förkrossande 4-0 – är en av de mest sålda någonsin i NHL.

Man kan bli odödlig på många sätt.

Att avgöra en Stanley Cup-final är ett.

Att vara den ende back någonsin som vunnit NHL:s poängliga är ett annat.

Hans +124 i plus/minus-ligan från säsongen 1970/71 är ett tredje.

Att han valdes till NHL:s bästa back i åtta säsonger är ett fjärde.

Och i fallet Bobby Orr finns det fler anledningar ändå.

Hans meritlista och rader av utmärkelser väger ofantligt tungt.

– Jag var en offensiv back och spelade som få andra backar gjorde på min tid. Jag var lika mycket på motståndarnas planhalva som vår egen, och det var så jag och laget fick ut det mesta av mig, sa han i en intervju med en New York-tidning 2013.

Annons

Bobby Orr kunde ha spelat betydligt längre i Bruins och NHL om inte en knäskada stoppat honom. Han provade att göra comeback med spel i Chicago Blackhawks men knäet höll inte och en makalös karriär tog slut alldeles för tidigt. Han vara bara 30 år när han fick lägga skridskorna på hyllan.

Orr är kritisk mot att hockeyn är så fysisk idag.

— Hockey är en kontakt-idrott men alla dessa tacklingar från ”blind side” och där spelarna kommer bakifrån, måste vi få stopp på, sa han till The Globe And Mail för fem år sedan.

2013 skrev Bobby Orr sina memoarer, ”My Story”.

I den skriver han bland annat om hur folk kom fram till hans far och sa, ”Din son kommer att spela i NHL en dag”. Och hur hans far sen kom till unge  Bobby och sa, ”Spela hockey och ha kul, sen sker det som sker.”

– .0025 procent av alla ungar som spelare hockey i  Nordamerika får göra en match i NHL. Så det är viktigt att glädjen alltid finns med i hockeyn. Låt barnen spela, låt dem ha kul, betonar Bobby Orr.

Här är Bobby Orrs flygande, avgörande mål i den sista Stanley Cup-finalen 1970:

 

Och här kan du se Bobby Orrs fantastiska karriär i siffror:

http://www.eliteprospects.com/player.php?player=19145