Anna-Greta Leijon: ”Jag föll för surströmming redan första gången jag åt den”

408
Anna-Greta Leijon. Foto: Wikipedia.
Annons

Den f d justitieministern och Skansen-chefen Anna–Greta Leijon är en av surströmmingens bästa ambassadörer.

– Jag åt surströmming första gången 1960 när jag var 20 år och föll för den direkt, säger hon.

Anna–Greta Leijon (s) är en av svensk politiks mest meriterade kvinnor och har förutom justitieminister även varit invandrar– och jämställdhetsminister och arbetsmarknadsminister under sina många år som statsråd och riksdagsledamot.

Sedan hon lämnade yrkespolitiken 1990 har hon bland annat lett Skansen och varit styrelseordförande för Sveriges Television och Moderna Museet.

Numera lever hon ett lugnt pensionärsliv – och gör insatser för surströmmingskulturens bevarande och spridning.

– Jag brukar bland annat stå inne på COOP i Bromma och låta folk provsmaka surströmming på premiären i augusti. Det har jag gjort i många år men i år var jag tyvärr sjuk och förhindrad, säger Anna–Greta.

Hon gillar möten med människor och att få fler att prova och upptäcka det positiva med surströmming.

– Roligast är det med barn. De är så nyfikna och öppna till sinnet. De har inte så många fördomar. Även fast de kan bli skeptiska av lukten (skratt).

Annons

Hennes relation till surströmming inleddes i Uppsala.

Hon hade just lämnat tonåren, studerade vid universitetet, bodde bland nykterhetsvänner och hängde på när det arrangerades surströmmingsfest hösten 1960.

– Det var en spännande och angenäm upplevelse. Eftersom det var en helnykter fest, drack vi bara mjölk till och varken öl eller snaps.

– Sedan dess har jag ätit surströmming flera gånger om året.

Under 70–talet blev det en tradition att göra det tillsammans med kolleger från riksdag och regering.

– Vi har hållit fast vi det sedan dess. Det är en årlig tradition. Tyvärr, är vi bara två kvar från det ursprungliga gänget.

Utöver det äter Anna–Greta surströmming några gånger till per år. Och alltid med hårt tunnbröd, med smör, mandelpotatis, rödlök och tomat.

– På senare år har jag också haft gräddfil eller créme fraiche. Men löken är viktigast. Jag vill ha mycket lök till surströmmingen.

Förr vägrade hon i stort sett att äta färdigfileade strömmingar men nu händer det att hon testar ibland.

– Filéerna har blivit mycket bättre. Och det är skönt att ta en filé på den första mackan, så att man får lite lugn och ro sen, skrattar hon.