Andreas Nilsson följer sitt hjärta och satsar på musik på heltid

1638
Foto: Olof Wigren.
Annons

Han har spelat inför publik i 15 år, skapat många egna låtar, tolkat andra artister och kände i höstas att nu, nu är det dags att ta klivet fullt ut.

Så: hobbyn blev ett heltidsyrke.

Andreas Nilsson från Örnsköldsvik sade upp sig från sitt jobb i en butik och satsar fullt ut på musiken.

– Det handlar lika mycket om att följa mitt hjärta som att anpassa min tillvaro efter det jag vill göra allra mest. Att leva ett liv som passar för det, säger han över en kopp svart kaffe.

Han och sambon Rebecka – som också sysslar med musik och dessutom ägnar sig en del åt konst – har valt ett enkelt liv med stor frihet för att må bra.

– Både hon och jag tycker om naturen, att vara i skogen, koka kaffe över öppen eld och låta lugnet och stillheten ge en harmoni som är bra för kreativiteten och själen, säger Andreas.

Han kommer ursprungligen från Granvåg utanför Sollefteå men bor sedan många år i Örnsköldsvik. En självlärd gitarrist och duktig textförfattare som formats mycket av country och americana, men som på senare tid också hittat svenska inspirationskällor.

– Dan Andersson har jag lyssnat mycket på och jag är numera ute och spelar hans låtar, både själv och tillsammans med organisten Sven Edsfors.

Annons

– Jag har också börjat tonsätta några av Dan Anderssons dikter, vilket känns mycket spännande.

Andreas har därmed hittat en bredare publik än tidigare.

– Med Dans material får jag en hel del spelningar på äldreboenden och liknande. Det är trevliga jobb, oftast på dagtid, som går bra att kombinera med det andra, säger han.

Han gör dock Dan Andersson på ett sätt som han kallar för ur–country. Naknare och mer grovt tolkad än av de traditionella visartisterna.

– Det är så som jag känner hans texter och känslor och det harmonierar också med mina egna låtar, säger Andreas.

När han skriver texter gör han det uteslutande på engelska. Eller, skrev uteslutande på engelska, för han har numera börjat experimentera lite med svenska språket också.

– Det kommer inte lika naturligt som engelskan när det handlar om musik och delvis för att jag lyssnat så mycket på främst amerikanska låtskrivare. Jag tänker engelska när jag skriver. Men jag ska nog kunna få till något på svenska också. Jag får bara jobba lite mer på det, säger Andreas och ler.

FOTNOT: Detta reportage har även varit publicerat i tidningen NORDSVERIGE.

Foto: Olof Wigren.