Andra upplagan av Kramfors musikalfestival blir ännu bättre

843
Sharon Dyall. Foto: Pressbild.
Annons

Kramfors musikalhistoria är spännande och går årtionden tillbaka i tiden.

Nu tas nya steg.

I fjol var det premiär för den nationellt unika Kramfors musikalfestival och i år blir det en fortsättning, med ett upplägg som har ännu bättre spets och bredd.

En vacker dag och Harry Oliver är två av senare tiders mest uppmärksammade musikaler, skapade och framförda i Kramfors.

– Men musikaltraditionen i kommunen går ända tillbaka till 1960–talet då körledaren Ralph Nordlander var en av de drivande och kreativa krafterna, säger Åsa Jönsson.

 

Åsa Jönsson. Foto: Olof Wigren.

Åsa är projektledare för Kramfors musikalfestival där Hola Folkhögskolas rektor HansOlov Furberg och kulturskolans rektor Sune Johansson är två andra nyckelpersoner.

Premiären förra året blev en stor framgång.

Annons

– Vi hade ett bra program, både för fortbildning, workshops och publika framträdanden. I år har vi slipat det ytterligare för att attrahera ännu fler. Det finns till exempel potential att dra mer folk till de olika offentliga inslagen, säger Åsa Jönsson.

Jakob Stadell. Foto: Pressbild.
Hanna Hedlund. Foto: Pressbild.

Årets stora affischnamn är två av landets mest etablerade och kända musikalartister – Jakob Stadell och Hanna Hedlund – som deltar på invigningskvällen.

En av pedagogerna som är engagerade är Sharon Dyall, även hon med en lång erfarenhet av stora musikalproduktioner.

– Intresset är stort inte bara lokalt och regionalt utan även ur ett nationellt perspektiv. Vi hade många deltagare förra året och hoppas på samma gensvar i år, säger Åsa Jönsson.

Jennie Jahns. Foto: Pressbild.

Festivalen omfattar även en musikalpub på First Hotel Kramm, konserter med elever från Ådalsskolans estetiska program och Kulturskolans vokalensemble.

Till den avslutande festkonserten på Kramfors Teater kommer bland andra Carolina Näsman och Jennie Jahns, båda uppvuxna i Kramfors kommun och etablerade på de stora scenerna.

– Dessutom blir det teater för barn och andra event. Många av dem helt gratis. Vår ambition är att både stå för hög kvalitet och att kunna inkludera så många som möjligt, förklarar Åsa Jönsson och avslutar:

– Ökad tillgänglighet är ett av våra viktigaste mål och det gäller på alla plan.

Den andra upplagan av Kramfors musikalfestival genomförs den 18–20 oktober.