Anders Högström: ”Pappas ställningstagande mot det egna partiet gjorde djupt intryck på mig”

2021
Anders Högström. Foto: Olof Wigren.
Annons

Anders Högström i Nyhamn är artistbokare till New Orleans-festivalen och frontfigur i bandet Great Hansson.

Men den kreative och klurige mannen bär också på ett stort samhällsintresse sedan unga år. En gång var han politisk aktiv på den yttersta vänsterkanten. Ung och engagerad.

– Jag har fortfarande ett stort samhällsintresse men numera är det musiken som är min stora grej. Det är genom den jag får utlopp för det mesta av min kreativitet, säger Anders Högström i Nyhamn.

Blicken är hela tiden den där finurliga, som de personer ofta har som är lite full i fan. Anders Högström är en klurig och humoristisk man. Påhittig. Insatt i mycket.

Han växte upp i ett hem med en pappa som var socialdemokratisk politiker och riksdagsledamot mellan 1966 och 1979.

– Ivar, som pappa hette, hade stort socialt patos. Många tror att vi hade mycket politiskt snack hemma men så var det inte. Pappa tyckte nog inte att det fanns så mycket att diskutera. Han var så klar på vad som var rätt och fel, skrattar Anders.

Men Ivar var ingen som alltid gick på partiets linje.

– När sossarna ville bygga ut Vindelälven gick han emot. Han bidrog till att det inte blev av. Då var han obekväm i de egna leden men beundrad av många andra för sitt mod. Det ställningstagandet gjorde djupt stort intryck på mig.

Annons

Anders blev mer vänster än Ivar och när han flyttade upp till Luleå för att studera på tekniska högskolan, gick han med i FNL-gruppen som var starkt emot kriget i Vietnam och USA:s inblandning där.

– I Luleå träffade jag mina barns mamma och när vi flyttade till Kramfors sedan, fortsatte vi att vara politiskt aktiva. J

– Jag minns att vi kämpade för ett drogfritt café i stan och det orsakade viss uppståndelse när aktionsgruppen ställde bord över Limstagatan där vi satt och drack kaffe och stoppade upp trafiken. Men när polisen kom flyttade vi på oss, ler han.

Med åren fick dock politiken mindre plats i Anders liv.

Familjen och musiken kom först.

Många känner Anders Högström som smågalen pianist och frontman i bandet Great Hanson som funnits i snart 35 år.

– Vi hade ett litet embryo till det redan 1983 men det var först 1984 som vi döpte om oss och fick fason på saker och ting.

– Great Hansson, namnet, var min idé. Jag hade lärt mig tycka om en duktig bluesmusiker i Luleå som kallade sig Store H. Store Hansson. Då tänkte jag, Great Hansson blir väl bra?

Sedan många år är Anders också artistbokare och musikarrangör.

Åren 2001 till 2016 för Skulefestivalen och sedan några år tillbaka även för New Orleans-festivalen på Mannaminne i Häggvik.

Anders bor numera i Nyhamn tillsammans med sambon Hjördis Rislund Åsander och förutom att det blir mycket musik spelar de också golf sommartid.

– Och vi bråkar aldrig på banan, säger Anders med ett kärleksfullt men illmarigt leende mot Hjördis som grymtar lätt…

1976 började han jobba på Posten men 1986 bytt han till tågklarerare.

– Det finns inte många tågklarerare kvar numera. Nästan alla tåglinjer är ju helt automatiserade.

Anders slutade jobba och fick pension för några år sedan.

Han kan numera ägna sig på heltid åt det han tycker bäst om.

– Det är en ynnest att ha det så. Men det blir jäktigt ibland, eftersom jag har så många järn i elden.

Han har också insett att många av pappa Ivars värderingar blivit hans egna med tiden.

– Det jag tyckte var lite knepigt förr och delvis ville göra uppror mot på mitt sätt har jag tagit till mig. Utan att för den skull bli på långa vägar lika engagerad politiskt som jag var på 70- och 80-talen. Jag följer med, lyssnar och tänker. Det får räcka med det.

Anders Högström har så mycket att ägna sig åt ändå.