Anders Hedberg: ”Jag känner mig intimt förknippad med Höga Kusten”

3965
Anders Hedberg. Foto: Joel Marklund.
Annons

Det var över 40 år sedan Anders Hedberg flyttade från Örnsköldsvik och tog vägen via Djurgårdens IF och Stockholm till en proffskarriär som ishockeyspelare i Nordamerika.

– Men jag känner mig intimt förknippad med Höga Kusten, säger han.

 

För att understryka hur stark hans koppling är till Höga Kusten tillägger han:

– Jag är lyckligt gift med en tjej från Näske och vårt bröllop hade vi på Ulvön. Och tack vare min uppväxt i detta vackra område fick jag en gedigen introduktion till hav och skärgård som styrt mig i nästan hela livet.

Anders Hedberg är en av få spelare som har sitt tröjnummer pensionerat med en förtjänstfana i MODO Hockeys hemmaarena Fjällräven Center.

Hans nummer 16 hänger intill bland andra Peter Forsbergs nummer 21 och ”Nicke” Johanssons nummer 4. ”Nicke”, den legendariske backen som Anders hann spela med i både MODO och Tre Kronor – tillsammans tog de VM-silver i Stockholm 1970.

Den turneringen kom Anders stora genombrott. Han lyckades bli den då yngste VM-spelaren genom tiderna (19 år ung) och samma säsong främste forward i JEM och Sveriges bästa junior.

Anders Hedberg i Tre Kronor 1981. Foto: Bildbyrån.

1972 skrev han på för Djurgårdens IF, 1974 blev det WHA-spel i Winnipeg Jets och 1978 blev han värvad till NHL av New York Rangers där han hade en fantastisk karriär.

Annons

I Rangers vann han flera individuella utmärkelser och blev sedermera assisterande General Manager och scout i deras organisation.

Lägg till att han också jobbat som assisterande General Manager i Toronto Maple Leafs och varit huvudansvarig för Tre Kronor under tre år, så har du bilden av en av stor spelare och ledare.

– Numera scoutar jag en del spelare och driver eget företag som sysslar med mindre isyteprojekt. Det är fortfarande mycket hockey för mig, skrattar Anders.

När han har möjlighet åker han också till Örnsköldsvik, träffar släkt och vänner och njuter av Höga Kusten. Minst två, tre gånger om året kommer han hit.

– Under åren vi bodde i USA och Kanada tillbringade vi varje sommar på Fälludden och jag har nog stannat till i de flesta hamnar och vikar mellan Härnösand och Skagsudde med egen båt.

– En del av mitt hjärta finns där uppe och så kommer det alltid att vara.

För ett par somrar sedan tog han några av familjens bästa kompisar på en road trip genom Höga Kusten.

– Jag ville visa dem det bästa av det som är mitt ursprung.

De tog tåget till Sundsvall, hyrde bilar och åkte runt i flera dagar i världsarvet. Besökte och tjusades av Norrfällsviken, Ulvön, Marviksgrunnan, bodde på Elite Plaza Hotel i inre hamnen i Örnsköldsvik, beundrade utsikten över stan från Varvsberget med speciell koll på hemorten Svedjeholmen, fascinerades av Högakustenbron och Skuleberget, spelade golf på Veckefjärden, käkade middag på Restaurang Mammamia och…

– … ja, det var en fantastisk resa. Våra vänner var helt lyriska när vi kom hem till Stockholm igen. Och jag var stolt och lycklig, säger Anders Hedberg.

Ulvön by night. Foto: Olof Wigren.