American Graffiti blir tema för årets cruising på Höga Kusten Motorvecka

1056
En bild från filmen.
Annons

Säg den älskare av amerikanska bilar och amerikansk bilkultur som inte sett American Graffiti fler än en gång. Eller, Sista natten med gänget som den heter på svenska.

Filmen är en klassiker och i år är den ett tema för Höga Kusten Motorvecka.

George Lucas regisserade den, Gudfadern–regissören Francis Ford Coppola producerade och American Graffiti skapade djupa avtryck i den svenska Raggarkulturen när den kom på hösten 1973.

Cruising gick från att ha varit ett ganska sparsamt använt begrepp till att bli känt långt utanför raggarkretsarna.

– Jag älskar den där filmen och har sett det väldigt många gånger. Det känns klockrent att lyfta fram den under Höga Kusten Motorvecka, både för att den är så starkt förknippad med amerikansk bilkultur och för att vi kanske kan få fler att upptäcka den ur den yngre generationen, säger motorveckans general Per–Erik Eriksson.

Han såg den för första gången innan han ens hade åldern inne för körkort och den gick rakt in i hjärtat.

– Den filmen bidrog mycket till att jag sedan ägnat över 40 år åt amerikanska bilar.

American Graffiti står i centrum under motorveckans avslutning i Kramfors. Det kommer att ge hela eventet en ny touch.

Annons

– Stan ska få uppleva American Graffiti tribute cruise night med bilar som bland annat färdas längs Limstagatan och  Biblioteksgatan och där vi i år på övriga gator även ska ha mötande trafik. Slingan är ändrad från i fiol för att få bättre flyt i trafiken.

Det byggs upp en VIP–läktare för cirka 250 personer på torget, varifrån man både kommer att kunna följa cruisingen och samtidigt se sekvenser från filmen på stora skärmar.

– Alla som har bilar som förekom i filmen kommer att uppmärksammas lite extra, avslöjar Per–Erik Eriksson som tillsammans med Lallas Zeunerts från Street Rulers i Sundsvall ikläder sig rollerna som speakers under cruisingen.

– Vi kommer att intervjua förare, passagerare och vi trycker upp en speciell American Graffiti t–shirt som kommer att säljas i en limited upplaga. Vinnarna på cruisingen varsin tröja och naturligtvis även andra fina priser, säger Per–Erik Eriksson.

För att bygga upp stämningen inför lördagen har arrangörerna av Höga Kusten Motorvecka i samarbete med Rhino Westberg, ägare av biografen Royal i Kramfors, ordnat så att American Graffriti kommer att visas gratis vid två kvällar under veckan.

Kuriosa om American Graffiti

Filmen handlar om sommarkväll 1962 i Modesto, Kalifornien. High School har slutat och nu rör sig ett gäng ungdomar i sina bilar fram och tillbaka på gatorna. Två av dem spelas av Richard Dreyfuss och Harrison Ford.

Den hade premiär i USA i augusti 1973 men visades för första gången i Sverige på Sergelteatern i Stockholm den 10 oktober.

American Graffiti nominerades till flera Oscar.

Soundtracket från filmen, med 42 låtar, blev en storsäljare.