Allt fler väljer Sidensjö Sparbank när förtroendet för storbankerna minskar

1465
Thomas Edblad, vd på Sidensjö Sparbank. Foto: Olof Wigren.
Annons

Förtroendet för storbankerna minskar, men för lilla Sidensjö Sparbank är förhållandet det rakt motsatta.

Här ökar kundtillströmningen och banken har nyss anställt två nya medarbetare.

– Vi är tacksamma och ödmjuka inför det faktum att allt fler väljer oss som bank, säger vd:n Thomas Edblad.

1899 startade bankverksamheten i Sidensjö.

120 år senare är den lika anrik som den är trygg.

Antalet kunder ökar trots att befolkningsunderlaget i Örnsköldsvik inte gör det.

– Genom historien har banken möjliggjort för hundratals företag och tusentals personer att utvecklas ekonomiskt och att genomföra sina planer. Vi upplever att vi har gjort skillnad i många fall, säger Thomas Edblad.

Kundfördelningen för banken är ungefär densamma som de senaste årtiondena: 80 procent privatpersoner och 20 procent företag.

Annons

– Totalt har vi cirka 12 000 kunder och ett sammanlagt insatt kapital på cirka 2,2 miljarder kronor.

De flesta av kunderna kommer från Örnsköldsviks kommun men det blir allt vanligare att även människor från andra kommuner vänder sig till Sidensjö Sparbank.

– För närvarande har vi en kölista med 60–70 personer, säger Thomas Edblad som förklarar att det idag är en ganska omfattande process att byta bank.

– Det är en betydligt längre procedur idag än tidigare att ta emot ansökan, kontrollera och godkänna en kund. Dessutom lägger vi stor vikt vid det personliga bemötandet och att sätta oss in i varje kunds enskilda behov och situation. Vi månar alltid om kundens bästa och om att vi ska ha en långvarig relation.

– Till skillnad mot alla affärsbanker strävar vi också efter att våra kunders inlåning skall överstiga bankens utlåning och vi tar alltså inte upp någon annan extern utlåning.

Sidensjö Sparbank har 18 anställda och är en av sammanlagt 59 kvarvarande sparbanker i landet.

– Sparbanken Nord har ett antal kontor i Norrbotten. I Västerbotten och Jämtland finns det ingen sparbank. Den närmaste sparbanken söder om oss är Hälsinglands Sparbank i Hudiksvall, säger Thomas Edblad.

Sidensjö Sparbank. Foto: Olof Wigren.

Sidensjö Sparbanks historia

Sidensjö Sparbank grundades 1899 och har sitt ursprung i ” Sidensjö sockens lånefond”. Fonden skulle samla och förvalta kapital för utlåning till ”redliga lånebehövande mindre jordbrukare”. Den nya banken öppnade den 13 januari 1900 efter det att en lämplig lokal kunnat hyras i Bredåker och ett lämpligt kassaskåp och nödvändiga böcker och trycksaker kunnat anskaffas. Dock krävdes det också att ansenlig summa pengar 2 000 kr kunde satsas i en så kallad grundfond för banken. En konsul född i Sidensjö men boende i Paris fick en förfrågan från grundarna. Han ställde upp och satsade 1 000 kronor och en grosshandlare från bygden satsade den andra delen. Så kom det sig att ”Parispengar” blev del i ett startkapital för Sidensjö Sparbank.

FOTNOT: Det här reportaget har även varit publicerat i tidningen NORDSVERIGE.