Allt fler besökare till Högbondens vandrarhem – trots relativt få gäster från närområdet

1057
Foto: Johan Uebel/Länsstyrelsen Västernorrland.
Annons

Det har varit mycket diskussion om Högbondens fortsatta öde. Men nu är arrendatorn Olle Eriksson och hans familj positiva.

– Det är fint Naturvårdsverket tillsammans med Länsstyrelsen kommer att satsa vidare på Högbonden och dess bevarandet, säger Olle.

Familjen Eriksson är inne på sista året av sitt femåriga arrendeavtal och önskade inget hellre än att Länsstyrelsen ger ett positivt besked, både till drift och nytt avtal.

Nu har ett sådant beslut kommit.

– Vi känner att intresset för Högbonden ökar hela tiden, både från svenska och utländska besökare. Vi har öppet från mitten av maj till sista helgen i september och bokningstrycket är hårt, säger Olle Eriksson.

Då handlar det om boendet på vandrarhemmet med tillgång till både frukost och middagar, för privatpersoner, konferenser och grupper.

– Under vår tid på Högbonden har det gått stadigt uppåt och med de nuvarande färjeturerna från Barsta och Bönhamn flera gånger om dagen, är det väldigt enkelt att ta sig hit.

Även fast promenaden upp till fyren kan tyckas krävande, är det många äldre personer som antar utmaningen.

Annons

– Tar man bara med sig gåstavar och tar gott om tid på sig är det ofta inga problem, säger Olle.

Hittills i år har det varit både fågelskådargrupper och en yogahelg uppe på Högbonden fyr & vandrarhem.

– När yogafolket, med ledaren Lotte Wemmenborn i spetsen, körde sitt morgonpass ute på soldäck var havet spegelblank och himlen molnfri. Det gav en fantastisk inramning.

Olle Eriksson förklarar att han och familjen är villiga att satsa på Högbonden om det får ett nytt arrendeavtal.

– Vi har legat lågt det sista åren med tanke på den osäkra framtiden, men skulle mer än gärna investera i anläggningen om vi får förtroende att driva den vidare.

Högbonden erbjuder förutom ett unikt boende 61 meter över Bottenhavet, ett café och en lunchrestaurang, som håller öppet fyra timmar mitt på dagen.

– Märkligt nog är det mest långväga gäster som kommer hit. Besökare från närområdet är ganska sällsynta.

– Det är synd, för det här är ju en av Höga Kustens häftigaste upplevelser, säger Olle Eriksson.