Allsta Gård – 100 procent ekologisk med fyra olika verksamheter

927
Foto: Olof Wigren.
Annons

För tre år sedan fullbordades det rödmålade och två våningar höga kretsloppshuset i Allsta, Bjärtrå.

Sedan dess har paret Hans Nolén och Inger Holmberg tagit emot både besökare och boende i allt större omfattning.

Ekologiskt odlade grönsaker, gårdsbutik och en restaurang med café utgör tre av benen i Allsta Gårds verksamhet.

– Där kan och vill vi inte växa mer. Det skulle kräva för stora insatser av oss, säger Inger Holmberg.

Däremot finns det potential att ta emot ännu flera gäster till bed & breakfast–boendet i kretsloppshuset. Det är det fjärde benet och har inneburit ett rejält lyft för Allsta Gård.

Huset stod klart 2015 och samma år öppnade man för bed & breakfast.

– Vi har haft fler och fler gäster för varje år och sedan vi gick med i en internationell bokningstjänst på nätet har vi både fått nya kundkategorier och dem som kommer ännu längre ifrån, säger Hans Nolén.

Annons

Han och Inger köpte fastigheten i Allsta, Bjärtrå, för snart 25 år sedan.

– Frånsett några år då vi var volontärer i Bolivia har vi jobbat med gården sedan dess. Försökt bredda oss och inte vara så beroende av ett eller ett par intäktskällor, säger Hans.

Inger Holmberg med ekologiska tomater. Foto: Olof Wigren.

Grönsaksodlingarna har haft samma omfattning under ett antal år.

– Det är på den nivån vi orkar med. Det mesta vi får fram säljs till privatpersoner som abonnerar på grönsakslådor.

– Förr sålde vi också till butiker men det har vi slutat med, säger Inger.

Fem tackor finns också på gården men de börjar bli till åren.

– Vanligtvis har varje tacka fått två–tre lamm varje vår men i år blev det bara sex. Allt kött går i princip till den mat vi lagar i restaurangen, säger Hans.

11–åriga lamastoet Phaxsi går tillsammans med fåren, sedan det yngre stoet Warita dog i vintras.

Nu umgås Inger och Hans med planerna att eventuellt skaffa en hingst.

– Vi får se hur det blir med det. Men de är ju flockdjur och Phaxsi skulle behöva sällskap av mer än fåren, säger Inger.

Natursköna omgivningar skapar harmoni på Allsta Gård. Foto: Olof Wigren.

Bed & breakfast är den av verksamheterna som ökat mest.

Till Allsta kommer både vandrare, turister och jobbare.

– En del av dem som ligger ute i jobbet bor här en eller flera veckor och de kommer oavsett tid på året. Nu under sommaren är det mest turister som vill uppleva Höga Kusten, säger Hans.

Närheten till bland annat Box Destilleri drar en del gäster.

– Vi vill marknadsföra hela väg 334 från Kläpp till Grillom.

– Det finns minst 20 olika sevärdheter och upplevelser längs den vägen som skulle kunna bidra till fler besökare för alla som har någon slags verksamhet här, menar Inger.

I sommar arrangerar Allsta Gård flera olika konstutställningar och även en work shop om matsuveränitet och land grabbing.

– Vi har ju full frihet att göra det vi vill. Det blir gärna något som kretsar kring kultur och hållbarhet som ligger oss varmt om hjärtat, säger Hans Nolén.

Inger Holmberg och Hans Nolén. Foto: Olof Wigren.