Allan & Larzarna tolkar allt fler giganter – och börjar snart sjunga på utrikiska…

1113
Bild från en spelning på Thuleteatern i fjol vår. Foto: Privat.
Annons

De är tre herrar som passerat 60–årsstrecket, började spela tillsammans bara på skoj men som med tiden gjort fler publika spelningar.

Cornelis och Taube är två giganter som de tolkar.

Det handlar om gruppen Allan & Larzarna som uppträder allt oftare och med en allt bredare repertoar.

– Vi har väl pratat lite löst om att ge oss på bröderna Gärdestad och även  Simon & Garfunkel har funnits med i tankarna. Men vi vill även hitta berättelserna kring artisterna eller deras låtar, säger Allan Åberg.

– Vi försöker hela tiden bredda oss, men vi spelar bara det vi själva verkligen tycker om.

Allt började för ett antal år sedan då Allan från Österbillsjö träffade sin gamle vän Lasse Lundgren.

– Vi växte båda upp som barn på Genesåsen. Jag började väl att spela lite tidigare än Lasse och var med i ett pojkband som vi kallade för The Frogs (skratt). När vi möttes igen efter alla årbestämde vi oss för att på ren hobby spela tillsammans. Vi spelar gitarr båda två, berättar Allan.

Det blev en del låtar av FJK och lite annat.

Annons

– För fyra år sedan stötte vi ihop med en annan Lars, Lars Fahlander, som spelar många instrument. Larsarna är ju betydligt äldre än jag, det skiljer ett helt år mellan oss, men det kändes ändå som vi skulle kunna få ihop en trio, ler Allan.

Två tredjedelar av Allan & Larzarna: Allan Åberg (t v) och Lars Fahlander. Foto: Olof Wigren.

Den begåvade Lars Fahlander tog med sin ståbas och så blev det plötsligt två gitarrister och en basist.

Nu började också idén gro om att försöka sig på att uppträda inför publik.

– Vi övade in ett antal låtar av Cornelis Vreeswijk och satte ihop ett program inkluderande mellansnack. Första spelningen gav mersmak, vi ordnade fler och samtidigt började vi spela Taube.

Och på den vägen är det.

Allan & Larzarna repar en gång i veckan på Sommarhemmet i Domsjö och har varit på olika platser i Örnsköldsviks kommun och även i grannkommunen Kramfors. Bland annat på Kulturfabriken i Mjällom.

– Hemma i mitt Österbillsjö har vi gjort tre spelningar. Två gånger nere vid vår vackra badplats och en gång, på grund av vädret, i Jacobsons loge och det har dragit rätt bra med folk, säger Allan Åberg.

Nästa projekt är att köra in ett antal av Ted och Kenneth Gärdestads låtar.

– De har ju en fantastisk visskatt och det finns mycket intressant att berätta om bröderna också.

Tanken finns också på att ge sig i kast med legenderna Simon & Garfunkel vad det lider.

– Hittills har vi valt att bara sjunga på svenska, säger Allan som är sångaren i gänget. Men vi får nog lov att ge oss på utrikiska också om det ska bli verklighet av Simon & Garfunkel–tanken. Även om vi gjort någon översättning på försök.

Andra som säkerligen också kommer att tolkas av Allan & Larzarna är Björn Afzelius och Sven–Ingvars.

Thuleteatern i Örnsköldsvik. Foto: Olof Wigren.

– Det är så fantastiskt roligt att göra det här tillsammans och att få dela glädjen med varandra. Det är verkligen livskvalitet, säger Allan Åberg som avslöjar att gruppen vill genomföra en större konsert tillsammans med andra artister där alla intäkter ska gå till att renovera klassiska Thuleteatern inne i Örnsköldsvik.

– Det kommer naturligtvis inte att räcka till några större förändringar men att förbättra möjligheterna för att servera fika borde vi kunna få till. Sedan tror jag att det har ett symboliskt värde att vi som gärna spelar på Thuleteatern vill vara med att dra vårt strå till stacken för att bevara denna helt fantastiska lokal.

– Vi för diskussioner med Studieförbundet Vuxenskolan och jag tror att vi kommer att få till något bra framöver, säger Allan.

Foto: Privat.