”Alla som vill gå, springa, cykla eller klättra har ett eldorado i Höga Kusten”

1816
Mia Karlsson. Foto: Pressbild.
Annons

Hon bor i Höga Kusten, älskar Höga Kusten och jobbar för Höga Kustens utveckling.

Mia Karlsson är på rätt plats och i rätt roll. Och alltid i rörelse.

– Jag är en aktiv person som gillar att det händer saker och kopplar faktiskt av bäst när jag tränar i naturen, skrattar hon.

När hon var yngre hörde hon till samma generation skidåkare som bland andra Magdalena Forsberg och Marie-Helene ”Billan” Westin.

Det blev flera år i längdlandslaget, något som hon har nytta av än idag.

– Förutom all glädje och alla vänner jag fick, skaffade jag mig ett stort nätverk som jag sedan byggt på och använder mig av hela tiden.

Numera är hon ordförande för Sollefteå Skidor som de senaste åren skördat stora framgångar.

Parallellt med idrotten har hon satsat på en civil karriär som tagit henne till flera olika chefsjobb inom olika företag och organisationer. SCA, MODO Hockey, Bilbolaget och Hotell Hallstaberget för att nämna några.

– Det har varit intressanta uppdrag allihop. Att det blivit så många beror främst på att jag vill känna stimulans, att kunna påverka. Och när någon försökt forma mig för hårt till något jag inte är eller står för fullt ut, har jag klivit av.

Annons

– Det är inte för att jag tycker mig vara störst och bäst på något sätt, utan för att jag fungerar så.

Sedan snart tre år tillbaka jobbar hon som projektledare för Höga Kustens destinationsbolag, med ansvar för att utveckla världsarvsområdet på båda sidor om Kvarken. Både den svenska och den finska delen av det alltså.

– Vi på den svenska sidan har kommit mycket längre än dem i Finland med att använda oss av Höga Kusten som begrepp och att skapa innehåll som attraherar besökare, men vi har båda stor nytta av att dra varandra, säger Mia.

Hennes engagemang, driv och handlingskraft kommer väl till pass här. Precis som det gjort det i hennes tidigare yrkesliv.

– Höga Kusten ligger mig så oerhört varmt om hjärtat och vi är bara i början av en mycket spännande resa för den här destinationen.

Mia jobbar halvtid åt destinationsbolaget.

Resten av arbetstiden, som kan tendera att bli betydligt mer omfattande än 40 timmar i veckan, har hon sitt eget företag där hon arrangerar vasaloppsläger och ägnar sig åt olika friluftsaktiviteter.

– Träning, naturen, det här området. Jag älskar det. Dessutom är det skönt att få ha frihet att göra saker på egen hand och inte bara en sak hela tiden.

– Jag och dem jag jag jobbar får ut mest av mig på det sätter. Då blir det rätt balans, säger Mia.

Hon tror att gruppen aktiva människor kommer att bidra mycket till att fler kommer till Höga Kusten.

– Alla som vill gå, springa, cykla eller klättra har ju ett eldorado här och det kommer allt fler att upptäcka.

Mia själv är en lysande ambassadör för den målgruppen.