70-årsfirande Bjärtrå IS skulle ha gjort legendariske ledaren Harry Westin stolt

2372
Bjärtrå IP. Foto: Olof Wigren.
Annons

Herrlaget gick upp i femman i fjol. Hemmaplanen tillhör Ådalens största och mest välskötta, med en jämn och tät gräsmatta. Och i år fyller Bjärtrå IS 70 år.

Om Harry Westin kunnat se ned på verksamheten från sin himmel, hade han varit stolt till tårar.

Harry Westin är den mest legendariske ledare som Bjärtrå IS haft. Han gick bort för ett antal år sedan, man hans minne lever kvar i föreningen.

Nutidens store eldsjäl heter Patric Svanholm. Han spelade i Myriaden som liten grabb, debuterade i A–laget som tonåring och spelar än.

I elva år har han varit med i föreningens styrelse, ett antal år som ordförande. Fastän han inte är det länge, är det fortfarande honom som det mesta kretsar kring.

Sa jag att han hjälper till som tränare också?

Patric Svanholm har ett andra hem och det är Bjärtrå IS.

Född och uppvuxen i Bålsjö gick han på Strinneskolan.

Gick man där och var det minsta intresserad av fotboll, började man spela fotboll för Bjärtrå IS.

Annons

– Mina första matcher var med deras lag Blixtkillarna i Myriaden. Sedan blev det pojklagsspel upp till moppeåldern då jag lade av. Eller, gjorde ett uppehåll, säger Patric.

16–17 år gammal fortsatte han med fotboll och efter en bra match med B–laget mot Wäija/Dynäs fick han chansen i A–laget. Och tog den.

– Jag var ganska hetsig och intensiv på planen när jag var yngre. Kallades för ”Bålsjöterriern”, skrattar han.

– Jag är lugnare nu. Det har nog med åldern att göra. Och orken.

Patric Svanholm i hemmalagets omklädningsrum på Bjärtå IP. Foto: Olof Wigren.

Patric, som är 43 år, hade till en början sin pappa Klayd som tränare. Men i A–laget handlade det under många år om Janne Wiklund och Janne Westin.

– Av dem lärde jag mig mycket.

För två år sedan hade föreningen ett rent asyllag – enbart nyanlända – men sedan i fjol består det av en blandning av nysvenskar och ungdomar från trakten.

– Vi har 25–30 spelare i truppen och fotbollen förbrödrar. Så är det bara.

– Fotbollen är viktig för många och föreningen är viktig för byn, säger Patric.

Efter några ekonomiskt tunga år finns det pengar i föreningskassan igen, som inneburit att man kunnat börja renovera omklädningsrummen och skaffa en anläggningsansvarig till Bjärtrå IP.

Planen i sig är en av Ångermanlands bästa och mest välskötta naturgräsplaner med de imponerande måtten 63×107 meter.

Legendaren Harry Westin – som mer än någon annan personifierat Bjärtrå IS – ler nog i sin himmel. Och är nöjd över att det finns eldsjälar som Patric Svanholm som tar den 70-åriga föreningen in i framtiden. Både på planen och utanför.