60 år som ledare i Frånö SK – Lasse Östlund är en av Ådalens stora idrottsprofiler

937
Lasse Östlund på Tuvan i Frånö. Foto: Olof Wigren.
Annons

Det finns många idrottsledare som gjort och gör ovärderliga insatser för sin idrottsförening. Till dem hör onekligen Lasse Östlund, 72.

Han har jobbat för sitt Frånö SK i 60 år.

– Jag spelade bara fyra A–lagsmatcher. Jag hade ingen större bollbegåvning. Nej, det är som ledare jag varit verksam i alla år, säger Lasse när vi träffar honom på Tuvans IP.

Lasse hör till samma outröttliga ledarskara som tidigare bland andra Harry Westin i Bjärtrå IS, Georg Öhlund i Kramfors–Alliansen och Ove Näsholm i Sprängsvikens IK. I med– och motgångar har han varit föreningen trogen, ägnat oräkneliga timmar åt den – ”jag har nog försakat både barn och fru om jag ska vara ärlig…” – och sett sina insatser som både naturliga och drivna av ett gigantiskt engagemang. Och det har handlat om insatser på alla sätt; praktiskt, administrativt, visionärt och för föreningens överlevnad.

– Här i Frånö är det bingon som drar in mycket pengar och den har jag jobbat mycket med, säger Lasse.

Bland de ledare som figurerat i Frånö genom alla år håller han eldsjälarna Einar Glader och Sven Nylander mycket högt. Och bland alla spelare som representerat föreningen framhåller han framför allt två: Gösta Hellström, som även spelade för IFK och GIF Sundsvall, och Per-Anders Dahllund.

Numera är Frånö SK:s A-lag i fyran ett samarbetslag till förre ärkerivalen Kramfors-Alliansen. Något Lasse tycker är bra

– Sista säsongerna vi körde i egen regi hade vi mestadels utländska spelare och hade bara fokus på att nå bra resultat. Det var ingen bra strategi, så här med facit i hand. Nu, när vi har både fler egna och yngre talanger i laget, drar vi nästan dubbelt så mycket publik. Resultaten är inte viktigast, det är att utveckla spelare och att hålla verksamheten vid liv.

Annons

Något som han är stolt över är både att han och parhästen Lars-Göran ”Lillen” Forslund drev lag för funktionshindrade under många år – ”den glädje det gav är obeskrivlig” – och att han bidragit till att få flera utländska spelare att stanna, trivas och komma in i det svenska samhället.

– Fotbollen har så mycket kraft och så stor betydelse. Det är också en av drivkrafterna, att veta att det man gör kan påverka tillvaron positivt för många. Inte bara på planen, säger Lasse Östlund.

I år firar han 60 år som ledare i sin förening.